Terug naar overzicht

Mens

2 minuten leestijd

Theo Horneman

Creativiteit waar je u tegen zegt. Talent waar niet om heen te draaien is. Theo werkt bij Asito maar is daarnaast actief als grafisch ontwerper en illustrator.

Wanneer je een gesprek met Theo aangaat besef je dat je praat met een open, creatief en talentvol persoon. Theo is ruimdenkend en het kan niet anders dan een interessant gesprek worden. Zonder zijn werk te zien, hoor je aan zijn passie en de manier waarop hij spreekt dat wat in zijn tekenmap zit bijzonder is. En dat is het.

Theo werkt nu al vele jaren voor Asito. Hij is ooit op Terschelling begonnen: “een prachtige tijd hebben we daar beleefd.” Nu werkt hij twintig uur in de week bij de Gasunie in Groningen. Ook een plek waar Theo zich helemaal thuis voelt. In zijn vrije tijd is hij grafisch ontwerper en illustrator. Hij doet dit zowel commercieel als artistiek, Theo: “Ik doe het artistieke tekenen niet voor het geld. Het gaat ook niet om wat je kunt of om welke techniek je gebruikt.  Het gaat er volgens mij om wat je te zeggen hebt.”

Realistische portretten, politieke sketches, houtskool, aquarel; Theo doet het allemaal. “Zodra ik wakker wordt pak ik pen en papier en improviseer hierbij graag. Ik vind het het leukste als er gewoon iets ontstaat. Ik gebruik allerlei technieken. Misschien ga ik binnenkort met olieverf starten. Je kunt olieverf vergelijken met het africhten van een hond. Daar gaat tijd in zitten. Aquarel is meer als een kat, eigenzinniger en moeilijk te dwingen”

Voor Theo is het niet moeilijk uit te leggen hoe hij op zijn ideeën komt, “Ik begin gewoon. Ik weet soms totaal niet waar ik naartoe ga. Dat is de kunst: Je gedachten open kunnen zetten en loslaten. Gewoon wat bij me binnen komt. ” Theo haalt soms inspiratie uit wat hij ziet en hoort. Bijvoorbeeld bij een concert van Spinvis of het nieuwste album van The Orb. “Ik heb vrijwel altijd een kladblok en wat pennen en een travelkit met kleuren bij me. Dan sta ik daar tijdens een concert tussen het publiek te tekenen van wat ik hoor en zie.”

Inmiddels heeft Theo een vaste klantenkring opgebouwd. Zo werkt hij mee aan illustraties voor diverse boeken, maar tekent hij ook portretten van mensen. Binnenkort gaat hij aan een nieuw project starten. “Geen commercieel project, meer een artistieke serie,” legt Theo uit, “Het wordt een realistische serie in grafiet van zeven beelden geïnspireerd op de  Waddenzee.” Veel meer wil Theo hierover nog niet loslaten. Het gaat hoe dan ook een mooie serie worden.


Volg Theo op Instagram en bekijk zijn website