Terug naar overzicht

Partnership

6 minuten leestijd

Asito traint bewoners van AZC Dronten tot B&B hosts en housekeepers

Het Centraal Orgaan opvangcentrum Asielzoekers (COA) in Dronten heeft een Bed & Breakfast opgezet waar bewoners hun schoonmaakcertificaat via Asito kunnen behalen. De bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) worden hier aan de hand van schoonmaak- en hospitalitytrainingen klaargestoomd voor hun toekomst in Nederland.  

Coa dronten bed and breakfast asito opleiding asielzoekers host

Het leven in een asielzoekerscentrum 

Via het leer-werktraject zorgt Asito dat vluchtelingen, asielzoekers en migranten de kans krijgen om een erkend schoonmaakcertificaat te behalen en zo relevante werkervaring op doen. Een maand lang krijgen zij twee dagen per week schoonmaak- of hospitalitytraining verzorgd door de praktijkopleiders van Asito. Inmiddels is het Bed & Breakfast up and running en hebben er van april tot december 2019 al 196 gasten overnacht. In het B&B kunnen gasten ervaren hoe het leven in een asielzoekerscentrum eruitziet. Het doel is om tot eind 2020 vijfhonderd gasten te verwelkomen in het Bed & Breakfast. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF). 

Erkend schoonmaakcertificaat  

Hiljo Martens is praktijkopleider bij Asito en geeft zowel de schoonmaak- als de hospitalitytrainingen. Hiljo: “We zien dat de schoonmaaktraining hoog worden aangeschreven door onze cursisten. Veel deelnemers sturen trots foto’s met het certificaat op naar familie en vrienden in het land van herkomst. Met het Nederlandse certificaat laten ze zien dat ze weten hoe ze volgens de Nederlandse richtlijnen kunnen schoonmaken, erg nuttig voor de verdere toekomst!” Alle cursisten zijn geslaagd en hebben vrijdag 20 december het certificaat in ontvangst mogen nemen.  

De eerste certificaten werden vorig jaar al uitgereikt aan een groep cursisten. Ruim een jaar na opening van de Bed & Breakfast worden er nog steeds groepen cursisten opgeleid en hebben de bewoners al meerdere teams van verschillende overheden en organisaties mogen verwelkomen.  

Deelnemers over de schoonmaaktraining 

Mercyciana (30) is een van de deelnemers van de schoonmaaktraining van Asito. In Tanzania - haar land van herkomst - werkte ze als schoonmaakster in een hotel. De groep deelnemers heeft haar aangewezen als supervisor. Meryciana: “Ik vind de training heel erg leuk! Als supervisor leer ik, naast het schoonmaken, ook nieuwe vaardigheden op het gebied van leiderschap. Zo probeer ik de groep te motiveren door ze complimenten te geven voor het werk.” Ook Tarek (33) is enthousiast over de training: “Ik vind het erg leuk om te leren over veiligheidsaspecten van het schoonmaken, zoals elektriciteit en schoonmaakmiddelen. Deze kennis kan ik mijn leven lang nog gebruiken.” Daarnaast geven de beide deelnemers aan dat de training ook bijdraagt aan het leren van de Nederlandse taal.  

Asito kijkt verder! 

Asito is thought leader op het gebied van inclusiviteit. Wij gaan graag samen met partners de uitdaging aan om een inclusieve maatschappij te creëren. Wil je meer informatie over schoonmaak/hospitalitytrainingen, neem dan contact op met Hiljo Martens, regio-opleider. Wil je meer weten over de Bed & Breakfast bij AZC Dronten? Neem contact met op via gastvrij@coa.nl