Terug naar overzicht

Partnership

3 minuten leestijd

De bijzondere loopbaan van Sri

Sri Kandiah vluchtte 25 jaar geleden uit Sri Lanka en zijn tocht naar Engeland stopte in Nederland. Hij werkt nu al vijftien jaar als schoonmaakkracht op de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Maar eigenlijk verveelt Sri zich een beetje.

Sri: “Ik heb hier niets meer te leren. Dat vind ik jammer. Ik wil graag ergens heen waar ik weer nieuwe informatie krijg. Of gewoon waar ik iets anders kan doen.” Ook is Sri een beetje eenzaam. Hij mist collega’s met wie hij over de wereld kan praten, want naast werk heeft hij niet zo veel sociale contacten.

Sri reageert regelmatig op vacatures. Een jaar geleden zat hij in een sollicitatieproces waar hij een VCA-cursus voor moest halen. Sri spreekt behoorlijk goed Nederlands maar de toets was voor hem moeilijk. Hij is een aantal keer gezakt. “Toen ik hem eindelijk gehaald had was de vacature vergeven.” Linda Bosman is objectleider en werkt met Sri: “Het was hartverscheurend om te zien. Hij kwam heel trots op werk met het nieuws dat hij bezig was met de sollicitatieprocedure. We hebben hem nog geholpen met zijn cv. Toen hij hoorde dat de vacature was vergeven zakte hij helemaal in. Zo sneu om te zien. Wij hebben gezegd, we gaan je helpen! Toen kwam Asito met het loopbaanstation.

Het Loopbaanstation

Het Loopbaanstation geeft inclusief ondernemen praktische handvatten. Het platform is sinds december 2017 operationeel, maar is eind april 2018 officieel gelanceerd bij Asito. Alle medewerkers van de aangesloten organisaties krijgen toegang tot een platform. Hier kunnen ze actief aan de slag met hun loopbaan. Zo kunnen ze inzicht krijgen in loopbaankansen, opleidingsmogelijkheden, online trainingen, vacatures en online advies over hoe ze een bepaalde functie kunnen bemachtigen. Op het platform kun je op basis van competenties een profiel opbouwen. Zo kun je inzichtelijk maken welke functie bij je past. Wil je dan actie ondernemen en op een andere baan solliciteren, dan geeft het platform aan welke vaardigheden je moet ontwikkelen. Dit kan in de vorm van het volgen van een training, cursus of opleiding.

Het loopbaanstation is nu actief bezig om kansen inzichtelijk te maken. Er is contact met kandidaten die misschien iets anders willen doen dan hun huidige functie. Linda: “We dachten gelijk aan Sri.” Sri: “Ik heb heel veel rijbewijzen. Als je achterop je rijbewijs kijkt, heb ik ze allemaal! Ik wil wel wat met auto’s doen. Vrachtwagenchauffeur of iets.

Vrachtwagenchauffeur

TaxiWerq is één van de aangesloten bedrijven bij het Loopbaanstation. Zij hebben verschillende vacatures als chauffeur, kinderen naar school brengen en ouderen naar de dagbesteding. Linda: “Via het Loopbaanstation hebben wij Sri aangedragen. We weten nog niet precies hoe en wat, maar binnenkort neemt TaxiWerq contact met Sri op. Sri moet dan wel een taaltoets doen, maar we gaan er alles aan doen om te zorgen dat hij slaagt! En mocht dit uiteindelijk op niets uitlopen, dan gaan we kijken of één van de andere betrokken bedrijven een opening heeft.” Sri zelf staat open voor heel veel dingen, “Ik wil gewoon iets nieuws doen. Meer kennis op doen.” Ook andere partners van het loopbaanstation als Koskamp en Securitas zouden bijvoorbeeld opties zijn voor Sri. Ondertussen is hij voorgesteld bij Müller Transport om zijn droombaan te bemachtigen als vrachtwagenchauffeur!

Organisaties kunnen lid worden van de coöperatie om oplossingen te zoeken en aan te dragen voor HR-vraagstukken, zoals vrijwillige mobiliteit, re-integratiemogelijkheden en het behouden van medewerkers op de arbeidsmarkt. Om medewerkers aan het werk te houden op de arbeidsmarkt, op de best passende functie. Ook het uitwisselen van medewerkers is een optie.