Terug naar overzicht

Partnership

2 minuten leestijd

HvA en Asito slaan handen ineen

De Hogeschool van Amsterdam en Asito verdiepen hun samenwerking met als doel ook niet-studerende jongeren aan een baan te helpen. Praktijkschoolleerlingen krijgen de kans een opleiding te volgen binnen verschillende facilitaire werkvelden, zoals vloerenspecialist.

Hogeschool%20van%20amsterdam%201

Hoe kunnen Asito en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) elkaar helpen rondom inclusief werkgeverschap? Met die vraag gingen Irmgard van Genderen, contractmanager bij de HvA / UvA en Natasja van Leeuwen, vestigingsmanager bij Asito begin januari 2018 aan de slag. Asito maakt al ruim zes jaar schoon bij de HvA en staat bekend om haar toonaangevende rol rondom inclusiviteit en diversiteit. In februari 2018 won Asito de Award Diversiteit in Bedrijf. Voor de HvA, die haar positie als inclusieve werkgever graag wil versterken, een goede reden om de samenwerking met Asito hierin op te zoeken. Uitgangspunt voor de HvA hierbij is dat de onderwijsinstelling niet alleen eigen studenten, maar ook andere doelgroepen wil opleiden.

Lessen uit de praktijk 

Asito heeft al een samenwerking met het praktijkonderwijs en Schiphol waarbij vliegtuigen worden schoongemaakt door leerlingen. De Hva en Asito stelden zich aan leerlingen voor via ‘Praktisch’, een introductieweek waarbij leerlingen uit het praktijkonderwijs op bezoek gaan bij Amsterdamse bedrijven. Jan Benjamens is vanuit de gemeente Amsterdam betrokken bij ‘Praktisch’ en ondersteunt bedrijven die zich willen richten op jongeren. “Jongeren weten vaak niet wat er in een bedrijf gebeurt en kunnen dus ook geen goede beroepskeuzes maken. Maar als je ze op jonge leeftijd al laat kennismaken met de praktijk, kunnen het heel goede en loyale werknemers worden. De samenwerking tussen HvA en Asito is een mooi voorbeeld van hoe werkgevers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren en toont aan dat je een vak in de praktijk kunt leren.” 

De leerlingen kregen tijdens de open dag een beeld van Asito en er werd verteld wat schoonmaken binnen een hogeschool zo bijzonder maakt. Vervolgens mochten ze zelf aan de slag. Eén leerling wist, nadat hij een grote schrob/zuigmachine mocht uitproberen, direct dat hij vloerspecialist wilde worden.

Voor deze eerste groep hebben acht leerlingen zich aangemeld. Zij lopen drie dagen in de week stage bij de HvA en krijgen daar tevens één dag per week schoonmaakvakopleidingen. Deze worden verzorgd door Asito. Daarnaast gaan ze nog een dag naar hun eigen school. Het streven is dat de leerlingen aan het einde van hun stage, in juni 2019, minimaal de basiscertificering hebben gehaald om aan de slag te kunnen in de schoonmaak, maar vooral dat ze het vertrouwen hebben gekregen dat zij mee kunnen draaien in het reguliere arbeidsproces.