Terug naar overzicht

Partnership

2 minuten leestijd

Size matters

Inmiddels maakt Asito ruim een jaar schoon op Zuyd Hogeschool, een kennisinstelling met vestigingen in Heerlen, Maastricht en Sittard, die zich toelegt op hoger onderwijs voor studenten, opleidingen voor professionals en onderzoek voor bedrijven en instellingen. Ongeveer vijfentwintig procent van de medewerkers die hier schoonmaakt komt uit de bijstand of is langdurig werkloos geweest. Samen met Probe Consultancy, het UWV en gemeenten is bij de start van het contract gezocht naar mensen met langdurige afstand tot de arbeidsmarkt. Met ongeveer twintig mensen is uiteindelijk een traject aangegaan. Ze zijn in de zomer van 2015 klaargestoomd om vanaf september dat jaar aan het werk te gaan.
17%200522%20detailpagina%20 %20size%20matters%20zuyd

Ruim een jaar later hebben de meeste van hen een arbeidscontract en zijn ze dus nog steeds voor Asito aan het werk. Wouter Thommassen, Personeelsmanager Asito: “Omdat de meesten van hen langdurig werkloos zijn geweest, kostte het wat meer tijd om aan de structuur van een reguliere baan te wennen. Maar ze zijn nu volwaardige medewerkers. Het gaat goed met ze.” Serkan Uslu, Probe Consultancy: “Sommige medewerkers hadden jarenlang niet gewerkt. Hun zelfredzaamheid was laag. Enkelen kampten met huisvestingsproblemen of met  schuldenproblematiek. Dat moest eerst allemaal worden uitgezocht en beter worden geregeld. Eén vrouw, die onder andere kampte met schulden, is inmiddels gepromoveerd tot voorwerkster.”

Ligne

De twee locaties van Zuyd Hogeschool in Sittard zijn vanaf het schooljaar 2016-2017 naar één nieuwbouwlocatie in Sittard gegaan. Deze locatie, genaamd Ligne, is een multifunctioneel gebouw, met onder andere Zuyd Hogeschool, een museum, een filmhuis en een bibliotheek. Wouter Thommassen: “Asito is bij Ligne aan het werk gegaan met twee Wajongeren. Zij zijn ingezet voor de dagschoonmaakdienst. Samen met Probe zijn we destijds op zoek gegaan naar geschikte mensen, we zijn het traject aangegaan met twee dames. Inmiddels hebben beide dames een arbeidscontract bij Asito.”

Wouter Thommassen, Personeelsmanager Asito

Langdurige werkloosheid kan verwoestend zijn voor iemands zelfvertrouwen. De kans krijgen om weer aan de slag te gaan, kan dan ook een aardverschuiving teweeg brengen in het leven van degene die – eindelijk – een baan krijgt aangeboden. Asito is inmiddels opnieuw aan het werven in Zuid-Limburg en richt ditmaal het vizier actief op mensen met een arbeidsbeperking. Wouter Thommassen: “Het is mooi dat deze mensen weer volledig meedoen aan de maatschappij. Mooi om te zien hoe mensen die zo lang in de bijstand hebben gezeten weer op hun eigen benen kunnen staan. Wij zijn trots op dit traject.” 

Auteur
Asito