Asito’s zoektocht naar de beleving van ‘schoon’
"Door klantbeleving te ‘vangen’ in data, kunnen we de schoonmaakbeleving voor onze klanten verbeteren."
Technologie
5 minuten leestijd
Begin jaren 60 was het vernieuwend voor mensen met een fysieke beperking om een eigen woning te hebben waar ze een eigen leven konden leiden. Nu, ruim vijftig jaar later, is Het Dorp in Arnhem qua stenen toe aan vernieuwing. Bovendien zijn de tijden veranderd. “Destijds was het gebouw de revolutie, nu willen we mensen helpen zich te redden in hun eigen huis. De doelgroep kan veel baat hebben bij de huidige stand van de techniek en slimme gebouwen”, stelt Jorrit Ebben, manager Business Development bij Siza, de zorgorganisatie die Het Dorp beheert. Over een paar maanden gaat de eerste schop in de grond voor het eerste gebouw, dat eind 2017 gereed moet zijn.
De filosofie achter Het Nieuwe Dorp hangt samen met een nieuwe definitie van gezondheid. “Gezondheid staat niet langer voor de afwezigheid van ziekte, maar voor het vermogen om te gaan met de beperkingen die het leven met zich meebrengt. ‘Zorgen voor’ wordt ‘een zelfstandig leven in de eigen omgeving organiseren voor mensen die intensieve zorg nodig hebben’ en hun zo de regie over hun leven te laten houden”, aldus Ebben. Een doelstelling die mede wordt ingegeven door een steeds ouder wordende bevolking, het toenemend aantal chronisch zieken en de daarmee samenhangende stijgende zorgvraag en zorgkosten.
Om te komen tot de slimste en gezondst denkbare leefomgeving, zijn de huidige standaarden voor een healing environment en active house echter niet genoeg. “Die zijn voornamelijk ontwikkeld voor doorsnee woningen of de cure, en werken daardoor niet altijd ook in de gehandicaptenzorg. Daarom willen wij onderzoek doen naar de chronische fase zodat we straks gevalideerd kunnen laten zien wat werkt. Zo willen we, net als in de jaren 60, de trend zetten voor een nieuwe manier van zorg verlenen.” De aanpak die Siza voor ogen heeft – Academy Het Dorp – is een innovatiecentrum waar samen met gebruikers nieuwe technologische oplossingen in de zorg en productinnovaties worden ontwikkeld en getest, zodat er producten beschikbaar komen die daadwerkelijk waarde toevoegen voor de gebruikers.
Academy Het Dorp wordt eveneens gehuisvest in het eerste gebouw en beslaat 800 vierkante meter groot, verdeeld over twee lagen. De glasgevel benadrukt het openbare karakter van het gebouw en laat als een etalage iedereen meekijken met de innovaties. De gebruiker doet altijd mee. “Te veel producten worden bedacht vóór mensen met een handicap. Pas als je innoveert mét hen, op basis van gebruikerservaring, krijg je echt passende producten. Daarom willen we bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar brengen en ervoor zorgen dat ze gaan denken met de eindgebruiker”, stelt Ebben. “Aan de andere kant willen wij de vraag naar innovaties onder gebruikers vergroten en ervoor zorgen dat ze thuis allerlei applicaties gaan uitproberen. Op die manier kunnen we bewijsmateriaal opbouwen en komen tot practice-based evidence.”
Daarnaast hebben de gebruikers een vaste plek in Academy Het Dorp door voortdurende betrokkenheid van de centrale cliëntenraad: “We starten geen plan zonder dat zij ernaar gekeken hebben”, zegt Ebben. Zo vindt continu op drie punten validatie plaats: gebruikers, wetenschap en maatschappij (sociaal-ethische component). Tot slot verwijst Ebben naar Henry Ford, die klanten geen sneller paard gaf maar de auto ontwikkelde. “Door bedrijven uitdagingen voor te leggen op het gebied van de zorg, maken we wellicht vergelijkbare creativiteit los en komen we tot heel andersoortige producten.”
Dit artikel is gepubliceerd op FMT Gezondheidszorg