bekijk

Habfit & Asito: samen zorgen voor vitale medewerkers

Het welzijn en het werkgeluk van medewerkers staan bij Asito hoog in het vaandel. Het is essentieel dat zij hun werk optimaal en gezond kunnen uitvoeren, waarbij zowel fysieke als mentale vitaliteit van groot belang zijn. Om medewerkers te ondersteunen in deze aspecten, werkt Asito samen met verschillende partners. Eén van deze partners is Habfit.

Habfit & Asito

Sinds 2021 is Habfit een van de partners van Asito op het gebied van vitaliteit. Habfit is het bedrijf van Sebastiaan Vrijlandt en Marcel van der Geest. Hun missie is om impact te maken op de vitaliteit van de (fysiek) werkende mens, waardoor die op een duurzame manier inzetbaar blijft. Habfit is gestart binnen Asito Aircraft, het team dat verantwoordelijk is voor de schoonmaak van vliegtuigen op Schiphol.

Van fysio coaching tot mentale ondersteuning

Marcel van de Geest leg uit: "We zijn gestart met het observeren van de schoonmaakteams tijdens hun werkzaamheden in de vliegtuigen, om te zien hoe ze te werk gingen. Op basis van onze bevindingen hebben we advies uitgebracht." De adviezen van Habfit hebben een praktische insteek: "We leren mensen bewuster om te gaan met hun lichaam en dit beter in te zetten tijdens hun werkzaamheden. Hierdoor hebben ze zelf meer inzicht en invloed op het voorkomen van fysieke klachten." Maar Habfit biedt niet alleen hulp bij fysieke klachten; ook op mentaal gebied kunnen ze ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij ervaren werkdruk, stress of angsten.

Marcel van der Geest: “We leren de mensen bewuster om te gaan met hun fysieke en mentale gezondheid en dit beter in te zetten tijdens hun werkzaamheden.”

Habfit heeft een eigen ruimte beschikbaar op de locatie waar de schoonmakers samenkomen. Dit maakt het gemakkelijk voor medewerkers om binnen te lopen. Het feit dat Habfit een externe partij is en toch zo toegankelijk is, draagt bij aan het succes.

Cedric Simson over zijn ervaringen met mentale coaching

Cedric Cimson, schoonmaker bij Asito Aircraft, heeft de diensten van Habfit gebruikten is er zeer enthousiast over: "Ik bevond mij in een moeilijke privésituatie, wat uiteindelijk leidde tot mentale klachten. Mijn leidinggevende raadde mij aan om eens met Marcel van der Geest te praten. Aanvankelijk vond ik het moeilijk om mij open te stellen, maar na een paar gesprekken groeide het vertrouwen en voelde het veilig genoeg om mijn verhaal te delen.

Cedric Simson: “Ik sta door de gesprekken met Marcel nu veel sterker in mijn schoenen.”

Marcel heeft mij ontzettend goed geholpen. Door mij telkens nieuwe opdrachten te geven, heb ik veel geleerd. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om vaker 'nee' te zeggen en hoe ik meer ontspanning kan vinden. Ik durf te zeggen dat mijn leven hierdoor is veranderd. Ik sta sterker in mijn schoenen, ben vrolijker en heb ook privé betere gesprekken met de mensen om mij heen. Ik kan alleen maar lof uitspreken over Marcel; hij doet zijn werk met hart en ziel. En ik ben Asito enorm dankbaar dat ze mij deze mogelijkheid hebben geboden."

Valerie Pascucci over haar ervaringen met fysio coaching

Valerie Pascucci, schoonmaker bij Asito Aircraft, heeft veel baat gehad bij de fysiotherapie en coaching die haar werden aangeboden. De Italiaanse Valerie Pascucci verhuisde 11 jaar geleden naar Amsterdam en droomde ervan om te werken op Schiphol. Ze is dan ook heel blij met haar baan als schoonmaker bij Asito Aircraft, waarbij ze vliegtuigen schoonmaakt. Ze vindt het een groot voordeel dat ze zonder al te veel stress kan werken: “Als mijn dienst voorbij is, laat ik ook echt alles achter op het werk. Ik neem geen stress mee naar huis."

Valerie Pascucci: "Ik ben heel blij dat Asito me deze mogelijkheid heeft geboden. De jongens van Habfit zijn top!”

Echter, ongeveer een jaar geleden kreeg Valerie door een incident last van fysieke klachten, waardoor ze langere tijd niet kon werken. Haar manager bracht haar in contact met Sebastiaan Vrijlandt, die haar begeleidde. Samen werkten ze stap voor stap aan haar herstel, met de nodige voorzichtigheid om te voorkomen dat ze te snel weer aan het werk zou gaan. Valerie is vol lof over de ondersteuning die ze dankzij Asito van Habfit heeft ontvangen en prijst Sebastiaan: "Hij is gewoonweg fantastisch!"

Het afgelopen jaar was extra zwaar voor Valerie, omdat ze te maken kreeg met een ernstige ziekte. Deze situatie bracht veel onzekerheid met zich mee. Daarom bleek ook de mentale coaching van Habfit van onschatbare waarde voor haar.

Waardevolle samenwerking

Sinds begin 2023 wordt de succesvolle aanpak bij Asito Aircraft verder uitgebreid binnen het segment Mobiliteit. Dit betekent dat collega's op locaties zoals Schiphol Terminal en NS Stations ook kunnen profiteren van de diensten van Habfit. De resultaten van de samenwerking met Habfit zijn van onschatbare waarde voor Asito: medewerkers zijn vitaler en gemotiveerder, het verzuim is aanzienlijk verminderd en de waardering voor Asito als werkgever neemt toe.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid bij Asito?

Neem contact op met André Maessen, Manager Duurzame Inzetbaarheid.

deel dit bericht op