bekijk

90% plasticreductie bij de Universiteit Utrecht door microbiologische reiniger en het bag in box-retourprogramma

Stap voor stap verduurzaamt Asito haar dienstverlening. Een van de thema’s waar we ons in 2022 op richten is het terugdringen van plastics. Dit doen we bijvoorbeeld met het implementeren van een microbiologische reiniger in een milieuvriendelijke én herbruikbare verpakking; het bag in box-retourprogramma.

Universiteit Utrecht & Asito

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Niet alleen voor Asito, ook voor veel van onze klanten. Zoals de Universiteit Utrecht. Zij gingen in 2020 aan de slag met een zero-waste-programma. Asito was betrokken bij dit proces en testte een microbiologische reiniger. “Met microbiologische reinigingsmiddelen gebruik je ‘goede’ bacteriën om oppervlaktes te reinigen”, vertelt Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito. Deze bacteriën worden samengesteld in laboratoria. Verdun je het product met water, dan worden de bacteriën wakker en gaan ze op zoek naar eten. Dit zorgt voor een grondige reiniging van organisch materiaal. Ook in poreuze oppervlakken, zoals voegen. En het voorkomt dat slechte bacteriën, die bijvoorbeeld zorgen voor stankoverlast, zich minder vermenigvuldigen. Bram: “Deze milieuvriendelijke reiniger zorgt voor een grondige werking en toename van de schoonbeleving. Vanwege de positieve resultaten leidde dit tot implementatie op meerdere locaties van de universiteit.”

Milieuvriendelijke verpakking

“We voegden een duurzame oplossing toe aan de microbiologische reiniger: de bag in box”, vervolgt Bram. De verpakking met doseerkubus, gemaakt van gerecyclede verpakkingen, bestaat voor 81 procent uit suikerriet. De verpakking kan zelfs tot acht keer worden nagevuld en hergebruikt. En het vervoeren van de kratten gebeurt tijdens bestaande transportmomenten, zodat er geen extra transport en CO2-uitstoot plaatsvindt. Na optimaal hergebruik worden de verpakkingen verwerkt in de doseerkubussen en sproeiflacons. “We werken dus niet alleen met een duurzaam middel, de microbiologische reiniger, maar ook met een duurzame verpakking én een duurzame werkwijze”, legt Bram uit.

Implementatie bij de Universiteit Utrecht

Het bag in box-retourprogramma is inmiddels geïmplementeerd op de meeste locaties van de Universiteit Utrecht. Dat zijn in totaal 75 gebouwen. De huidige middelen zijn vervangen door een herbruikbare verpakking, waardoor er veel minder fossiel plastic wordt gebruikt. Voor de universiteit gaat het om een reductie van 90%, wat neerkomt op 8,25 kilogram per jaar! Daarnaast scoren de nieuwe reinigingsmiddelen beter op reinigend vermogen, gebruiksgemak en geurbeleving. “De medewerkers zijn erg enthousiast en willen het nieuwe product graag blijven gebruiken”, vertelt Olha Parag, projectleider van de Universiteit Utrecht bij Asito. “Zij zien op alle aspecten een verbetering ten opzichte van de oude situatie. Het ruikt veel lekkerder, het maakt beter schoon én het is ook nog eens duurzamer.” Duurzaamheid is een onderwerp waar Asito en de Universiteit Utrecht elkaar goed in vinden. De universiteit staat open voor mooie projecten en het is voor Asito een mooie proeftuin om duurzame innovaties te testen.

Waterdonatie

Asito werkt veel samen met Clearcircle, de leverancier van de bag in box en van de microbiologische reinigingsmiddelen. Zij doneren vanuit zichzelf 500 liter water aan Made Blue – een organisatie die investeert in waterprojecten in landen waar dat hard nodig is – bij iedere bag in box. Voor elke bag in box die retour komt, doneert ClearCircle nog eens 1000 liter aan Made Blue. Bij de implementatie van de Universiteit Utrecht komt dit neer op een totale donatie van 105.500 liter per jaar. Daardoor hebben ruim 14 mensen per jaar toegang tot schoon water. Een duurzaam resultaat waar we trots op zijn!

Toekomstplannen

Duurzaamheid is een onderwerp dat continu de aandacht heeft. In de toekomst zijn er plannen om de ontkalker ook na te vullen, maar dan in de huidige verpakking. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het verduurzamen van de retourstromen, bijvoorbeeld met duurzame vervoersmiddelen. Wil je in gesprek gaan over wat het bag in box-retourprogramma voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via innovatie@asito.nl.

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op