bekijk

Asito investeert in duurzame inzetbaarheid en preventie van ziekteverzuim

Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema in de bedrijfswereld. Goed zorgen voor je medewerkers betekent dat zij goed én gezond kunnen blijven werken. Ook Asito hecht veel waarde aan het onderwerp. De afdelingen Innovatie, Kwaliteit & Veiligheid en Duurzame Inzetbaarheid bundelen daarom hun krachten om fysieke werkzaamheden die lichamelijke klachten kunnen veroorzaken te achterhalen én erop in te spelen met slimme vernieuwingen. Een onderdeel hiervan is een pilot rondom het exoskelet en de neksteun. Het doel: onderzoeken of deze innovatieve middelen lichamelijke belasting kunnen verminderen of voorkomen en zo duurzame inzetbaarheid verbeteren.

Glazenwasser staat bij het raam
‘Veilig werken is voor ons het allerbelangrijkste, omdat vitale medewerkers plezier hebben in hun werk én gezond hun pensioen bereiken.’

Ziekteverzuim voorkomen

Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito: “Asito heeft de afgelopen jaren veel verbeteringen doorgevoerd in processen, bijvoorbeeld rondom afspraken, rollen en taken, om zo ziekteverzuim te verminderen. Innovaties die klachten kunnen voorkomen en dus inzetten op preventie van ziekteverzuim, zijn nog maar beperkt aanwezig.” Het exoskelet en de neksteun kwamen in beeld. Deze middelen worden buiten het lichaam gedragen en ze ondersteunen de gebruiker bij langdurig en repetitief werk boven hun macht. Denk aan de glazenwasser die met een lange telescoopsteel ramen wast op grote hoogte. Het exoskelet draagt de armen, wat spieren ontlast. En de neksteun geeft verlichting aan de nek en wervelkolom. Erika Boonstra, veiligheidsdeskundige bij Asito: “Voer je voor lange tijd dezelfde zware werkzaamheden uit, dan kun je op lange termijn klachten ontwikkelen. Dat willen we voorkomen. We willen preventief inzetten op ziekteverzuim. Het exoskelet en de neksteun kunnen daarin een belangrijke bijdrage leveren.”

De pilot werd opgezet om het skelet en de neksteun in de praktijk te testen. “Meerdere medewerkers werkten in het kader van die pilot verschillende keren met het skelet en de neksteun”, vertelt Bram. Hun reacties? “Ze waren heel positief. Hoe hoger de werkzaamheden, hoe zwaarder het werk. Voor hogere hoogtes bleek het exoskelet een perfect ondersteuningsmiddel. Het enige nadeel bleek het uitvoeren van andere werkzaamheden, omdat het skelet je in een bepaalde houding zet. Even iets anders doen dan boven je macht werken, was dus moeilijk. Over de neksteun waren de testers uitsluitend enthousiast: het gaf het hoofd een rustpunt en bood uitkomst voor diverse werkzaamheden.”

Succesvolle pilot

Een succesvolle pilot, dus. “De neksteun gaan we direct implementeren”, zegt Bram. “We wezen inmiddels diverse ambassadeurs aan die de neksteun tijdens hun werk mogen gebruiken.”

Het exoskelet vergt nog wat meer onderzoek. Want hoewel de manier van ondersteuning als positief wordt ervaren, bepalen medewerkers nog steeds hoe lang ze doorgaan op basis van vermoeidheid. Daarom is het wel belangrijk dat we grenzen blijven stellen voor bepaalde werkzaamheden, vindt Erika. “De belasting wordt minder, waardoor schoonmakers vaak het idee hebben dat ze langer door kunnen werken. Terwijl dát nu net niet de bedoeling is. Daarom moeten wij als werkgever ook zorgen dat we de duur van bepaalde werkzaamheden beperken en we hun grenzen bewaken. Zodat elke medewerker ook écht profijt heeft van de ondersteuning.” De komende tijd borduurt Asito voort op de bevindingen. Erika: “We hebben binnen Asito arbeidsdeskundigen aangehaakt, die met ons gaan onderzoeken wanneer, waar en hoe we de innovaties het beste kunnen inzetten. Zodat we onze bevindingen ook echt onderbouwen met data.”

Goed werkgeverschap

Belangrijk, want Asito is al jaren koploper als het gaat om goed werkgeverschap. Bram: “We gaan zorgvuldig om met onze medewerkers en besteden daar veel aandacht aan. We willen problemen oplossen en uitdagingen aanpakken om de veiligheid en duurzame inzetbaarheid te blijven verbeteren. De pilot is een startpunt. Nu is het moment om verder te kijken hoe we dit kunnen uitbreiden.”

Benieuwd naar de resultaten van de pilot? Of wil je weten hoe we innovaties in jouw organisatie kunnen inzetten? Neem contact op via innovatie@asito.nl.

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op