bekijk

Asito leidt asielzoekers in Grave op tot facility- en schoonmaakmedewerker

Asito maakt al lange tijd schoon bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Grave. Afgelopen jaar kreeg deze mooie samenwerking een extra dimensie. Het COA beschikt over een eigen sporthal en besloot deze te renoveren en door de asielzoekers zelf de schoonmaak en hospitality te laten verzorgen. Asito gaf de bewoners van het COA cursussen, zodat ze goed voorbereid met hun nieuwe taak aan de slag konden. "De dankbaarheid van de deelnemers is enorm groot. Ze krijgen niet alleen een erkend diploma, maar hebben ook weer een reden ergens hun bed voor uit te komen."

asito leidt asielzoekers in grave op tot facility en schoonmaakmedewerker

Voor dit project kreeg het COA subsidie vanuit het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF). Monique van Rosmalen en Chie-Lieke Muskens van het COA in Grave zijn erg enthousiast over het project en de samenwerking met Asito. Ook objectleider Ilse Bleekman van Asito is tevreden.

"Het is mooi om bewoners op deze manier te helpen aan een dagbesteding."


Renovatie sporthal

Monique: "De sporthal was aan een renovatie toe. Een mooi moment om net wat extra's te doen. Dat hebben we gedaan door de sporthal zo aan te passen, dat deze in twee dagen kan worden omgebouwd tot noodopvang die plaats biedt aan maximaal vijftig bedden." Ook werd de sporthal geschikt gemaakt voor mindervaliden. "We hebben een mindervaliden toilet gemaakt en daarnaast het andere sanitair vervangen. Verder hebben we het asbest verwijderd en openslaande tuindeuren toegevoegd."

Cursussen op maat

De sporthal is geschikt gemaakt voor niet alleen het COA, maar ook voor andere verenigingen in Grave. Onder de voorwaarde dat er dan ook drie of vier asielzoekers met de betreffende vereniging gratis mogen meesporten. Chie-Lieke: "Dat vergt allereerst een planning en natuurlijk moeten deze verenigingen ook netjes worden ontvangen. Daarom hebben we een aantal van onze bewoners een cursus hospitality aangeboden, verzorgd door Asito. Een cursus op maat. De enige voorwaarde was dat de deelnemers Engels moesten kunnen. Ook gaf Asito een schoonmaakcursus. De schoonmaakcursus duurde zes dagdelen en de hospitality-cursus drie tot vier dagdelen."

Dankbaarheid

Monique merkte het enthousiasme als gevolg van de cursussen bij de bewoners. "De cursussen zijn in kleine groepen gegeven in verband met corona. Het moment dat de eerste groep examen deed was heel bijzonder. Iemand uit de groep ging staan en bedankte voor alles wat ze geleerd had. Iemand anders had koekjes en taart gebakken. En meerdere deelnemers kregen het even te kwaad."

Aan de slag

Voor de schoonmaak van de sporthal was natuurlijk materiaal nodig. "Asito heeft een aantal oude schoonmaakkarren aan ons beschikbaar gesteld. Dat was ontzettend fijn", vertelt Chie-Lieke. Inmiddels is de sporthal klaar, hebben de cursisten hun diploma op zak en is de sporthal volop in gebruik. "We hebben samen met alle mensen die een cursus hebben gevolgd een appgroep en je voelt nog steeds het enthousiasme", geeft Monique aan. "Wel is het nog wennen om bijvoorbeeld verantwoordelijkheid te nemen. Dan wordt er naar Chie-Lieke en mij gekeken, terwijl het de bedoeling is dat ze het volledig zelf gaan runnen. En dat is begrijpelijk. In sommige landen wordt het nemen van initiatief minder gewaardeerd. Dus dat is best even schakelen."

Voldoening

Ze merkt dat het diploma en het werk dat de asielzoekers in de sporthalen doen, zorgt voor een stukje voldoening. Chie-Lieke: "Mensen krijgen weer een ritme. Ze moeten ergens hun bed voor uit. Bovendien hebben ze een erkend landelijk diploma en doen ze werkervaring op. Ook al zijn ze in hun eigen land veel hoger geschoold; het zorgt ervoor dat er geen gat in hun cv ontstaat."

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op