bekijk

Asito ontwikkelt unieke online veiligheidstraining

De wens om de training Taak Eigen Veiligheid (TEV) online aan te bieden was er al een tijdje. Maar door corona kwam de ontwikkeling in een stroomversnelling. Vanaf nu kunnen onze 400 schoonmaakkrachten van Stationsreiniging Transport ieder jaar online hun TEV verlengen. En daar zijn we bij Asito erg trots op!

asito ontwikkelt unieke online veiligheidstraining

Besparing tijd en kosten

Erika Boonstra, Veiligheidskundige:

"Veiligheid is een belangrijk aspect op de stations waar wij schoonmaken.

Onze schoonmaakkrachten moeten ieder jaar een veiligheidsinstructie volgen, zodat ze bepaalde werkzaamheden alleen mogen uitvoeren. De eerste veiligheidsinstructie wordt gegeven door spoorwegveiligheidsorganisatie Railsupport. De jaarlijkse herhaling bieden wij zelf aan.

Onze schoonmaakkrachten volgden deze training jaarlijks op een kantoor van Asito: een behoorlijke organisatie. De nieuwe online training kan op elk willekeurig moment gegeven worden op het station waar de medewerkers werken. Dit scheelt een hoop tijd en kosten."

Visueel en laagdrempelig

Onderwijskundige Lenneke van der Molen vult aan: "Een belangrijk onderdeel van de training is dat medewerkers met elkaar in gesprek gaan over wat zij zien en hoe zij moeten handelen. Dat wilden we ook in de online training laten terugkomen. Daarom kan de medewerker de training niet vanuit huis volgen. De online training wordt individueel of met maximaal drie collega's gevolgd en onder begeleiding van de objectleider. De training is heel visueel ingericht met veel beeld en zo min mogelijk tekst. De tekst die er is, is ook voorzien van audio. Er wordt afgesloten met een kennisquiz. De medewerker update zijn of haar kennis op een laagdrempelige manier, in een bekende omgeving en kan weer een jaar vooruit."

Succesvolle pilot

De online training is eerst getest bij een groep schoonmaakkrachten. Operationeel Manager Transport Kirsten Beckers vertelt dat de pilot erg goed aansloeg. "De schoonmaakkrachten volgden de training op de tablet van hun objectleider en vonden deze manier erg handig. Naast een besparing van (reis)tijd en kosten, biedt de online training nog een belangrijk voordeel. "We kunnen de resultaten heel goed analyseren," legt Erika uit.

"Daardoor kunnen we makkelijk bijsturen. En bijvoorbeeld beoordelen of bepaalde veiligheid situaties meer aandacht nodig hebben."

Na een succesvolle pilot, kunnen alle 400 schoonmaakkrachten op de stations vanaf nu jaarlijks hun TEV-licentie online verlengen. Een mooie ontwikkeling! 

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op