bekijk

Duurzame schoonmaak Asito levert bungalowparken internationaal keurmerk op

Asito heeft de eisen van het internationale duurzaamheidskeurmerk Green Key standaard opgenomen in de schoonmaakmethode op bungalowparken. Hierdoor kunnen toeristische organisaties nóg duurzamer worden, zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit.

duurzame schoonmaak asito levert bungalowparken internationaal keurmerk op

The Green Key kent drie niveaus: goud, zilver en brons. Het vakantiepark Qurios op Ameland bemachtigde een gouden certificaat. Jan Jaap Smit is vestigingsmanager bij Asito en verantwoordelijk voor de schoonmaakdiensten van het vakantiepark. Samen met Qurios sleepte hij de certificering in de wacht. Jan Jaap: "Samen met de MVO-manager van Qurios bespraken we eerst de verwachtingen. Welke acties moeten er opgepakt worden? En hoe kunnen we dit op een slimme manier realiseren?"

Ecolabel schoonmaakmiddelen

Voor Asito betekende dit concreet dat de schoonmaakmiddelen verduurzaamd moesten worden. Schoonmaakmiddelen die voorzien zijn van een Ecolabel bevatten geen schadelijke stoffen, zijn niet giftig voor waterorganismen en werkt bovendien net zo goed als vergelijkbare producten. Jan Jaap: "We introduceerden een nieuwe lijn met Ecolabel schoonmaakmiddelen op het vakantiepark." Daarnaast is er ook een doseerstation geïnstalleerd. Zo vertelt Jan Jaap:

"Dat werkt simpel en effectief, door het aftappen van het schoonmaakmiddel is een schoonmaakkracht altijd verzekerd van de juiste hoeveelheid."

Voor het juist toepassen van de Ecolabel schoonmaakmiddelen gaf de leverancier een instructie aan de schoonmaakkrachten van Asito. Daarnaast staat The Green Key standaard op de agenda in de maandelijkse werkoverleggen met schoonmaakkrachten. Samen met Qurios worden hier de successen gedeeld én gevierd. Jan Jaap: "We trekken hierin echt als partners met elkaar op. Dit zorgt voor veel betrokkenheid."

Betrokkenheid

Lisette van der Vaart, MVO-manager bij Qurios is enthousiast over de samenwerking met Asito: "Betrokkenheid creëren is de basis om echt tot samenwerking te komen als het gaat om duurzaamheid. Dat is waar we bij Qurios op in willen zetten, want dit is hard nodig. Door samen te werken wordt het resultaat vele malen groter dan door je individuele inzet. Fantastisch om te zien dat Asito als organisatie die betrokkenheid ook echt doorvoert op de werkvloer. Bij Qurios Ameland treden we als één team naar buiten en laten we zien dat kwaliteit en duurzaamheid prima hand in hand gaan. Daar zijn we trots op!" 

Duurzaam transport 

Naast het aanpakken van de lijn schoonmaakmiddelen zochten Asito en Qurios naar andere manieren om te verduurzamen. Omdat het vakantiepark op Ameland ligt is er een aanpak ontwikkeld om de frequentie van de oversteek te reduceren. Jan Jaap: "De schoonmaakmiddelen gaan nu in bulk over de Waddenzee. Hiervoor richtten we een speciale werkkast in waar we de middelen voor een langere tijd opslaan." Maar ook op het vakantiepark zelf staat duurzaam transport voorop: zo verplaatsen alle medewerkers zich met een elektrisch golfkarretje. Daarnaast verzamelt de objectleidster de spullen die overblijven uit de welkomstpakketten van gasten. Deze worden geschonken aan een kinderopvang of -boerderij om mee te knutselen. Zero waste dus! 

Asito kijkt verder

Het succes van Qurios heeft ervoor gezorgd dat Asito ook bij andere klanten - in de toeristische en recreatieve branche - de eisen van The Green Key direct in het proces opneemt. Wilt u samen met ons de wereld een klein stukje duurzamer maken? Neem dan contact op met Erika Boonstra, MVO-manager bij Asito. 

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op