bekijk

Efficiëntieslag bij Asito door lancering eigen digitaal service platform

Schoonmaakbedrijf Asito slaat een enorme efficiencyslag bij grote objecten zoals Schiphol met een nieuw online navigatieplatform. Op het Asito Digitaal Service Platform worden facilitaire verstoringen op een digitale kaart uitgezet, zoals een omgevallen koffie. In het melden van een dergelijke verstoring ging voorheen veel tijd zitten, tegenwoordig navigeert het platform de dichtstbijzijnde schoonmaakkracht snel en direct naar de plek van de verstoring.

efficientieslag bij asito door lancering eigen digitaal service platform

Op grote objecten kost het veel tijd om verstoringen op tijd op te lossen, het komt weleens voor dat bijvoorbeeld een gemorst bekertje koffie langer op de grond ligt dan nodig is. Wouter Arkink, Innovatiemanager bij Asito, legt uit: "als iets moet worden opgeruimd kreeg onze medewerker in het regiecentrum daarvan een melding. Het regiecentrum meldde dit bij de objectleider die op zijn beurt op zoek ging naar de schoonmaakkracht die het dichtst bij de verstoring in de buurt was. Dat deed hij door al onze medewerkers één voor één op te bellen, aangezien hij niet weet waar onze schoonmaakkrachten zich bevinden. De dichtstbijzijnde schoonmaakkracht moest dan alsnog op zoek naar de gemorste koffie. Een tijdrovend karwei, met als gevolg dat de rommel onnodig lang bleef liggen. Met het Asito Digitaal Service Platform is dat nu verleden tijd."

Efficiency winst door uniek platform

Op het nieuwe platform worden signalen op een interactieve kaart aangemaakt, zodat schoonmaakkrachten direct kunnen reageren. Dit geeft schoonmaakkrachten meer autonomie en zorgt voor een grote efficiëntie slag.    

Volgens Arkink maakt de app gebruik van digitale indoor kaarten: "het regiecentrum kan in de app aangeven waar de verstoring zich exact bevindt, waarna de dichtstbijzijnde schoonmaker automatisch een melding ontvangt. De app navigeert diegene vervolgens naar de precieze locatie van de verstoring. We werken door deze app niet alleen veel efficiënter, het vergroot eveneens de passagiersbeleving."  

Gezocht: facilitaire dienstverleners

De app is nu gebouwd voor de schoonmaak op Schiphol, maar een aangepaste variant is straks ook toe te passen op andere grote locaties. De app wordt in de toekomst een platform voor allerlei facilitaire verstoringen. Sensoren kunnen straks precies laten zien waar bijvoorbeeld een prullenbak geleegd moet worden, wanneer het kopieerapparaat onderhoud nodig heeft of wanneer een bepaalde plant water moet hebben. Tot nu toe was het doorspelen van sensor informatie naar de werkvloer ingewikkeld, het Digitaal Service Platform lost dit op. De facilitaire taken zijn eventueel te koppelen aan verschillende medewerkers, dus niet alleen aan schoonmaakkrachten, maar ook aan beveiligers, conciërges enzovoort. Ketensamenwerking wordt daardoor een stuk gemakkelijker. Hiervoor zoekt Asito nog samenwerkingen met facilitaire partners.

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op