bekijk

Samen met SmartTrackers brengen we ons grondstoffenverbruik in kaart

Bij Asito doen we er alles aan om onze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, maar we willen ook een eerlijk verhaal delen in onze reis naar een duurzamer schoonmaakbedrijf. Een belangrijk onderdeel hiervan is om ons verbruik van grondstoffen in kaart te brengen. Daarom werken we samen met SmartTrackers. “De tool geeft ons beter inzicht in ons verbruik, waardoor we stappen kunnen zetten en impact kunnen maken”, zegt Jose Albring, manager duurzaamheid bij Asito.

Asito duurzaamheid

Nulmeting
“Om te bepalen wat we verbruiken en waar we dus impact kunnen maken moeten we logischerwijs ook precies weten wat we verbruiken. En daar helpt SmartTrackers ons bij. We zijn aan de slag gegaan met het verzamelen van data op het gebied van het verbruik van grondstoffen. Hoeveel handschoenen gebruiken we bijvoorbeeld? En hoeveel afvalzakken, hoeveel papier, maar ook hoeveel gas en elektra? Dit verzamelen we over een jaar en verwerken we in het softwareprogramma van SmartTrackers. Dit geeft ons inzicht in ons jaarlijks verbruik, maar als dit straks staat kunnen we dus ook het verbruik over een kwartaal of maand inzichtelijk maken.”

Appels met appels vergelijken
Dit alles is een tijdrovende klus. Gelukkig krijgt Jose de hulp van circulair adviseurs Marc Blokhuis en Jolien Roesthuis van Cirkelen. Marc houdt zich voornamelijk bezig met de inrichting van het dashboard. Marc: “We krijgen veel ondersteuning vanuit SmartTrackers bij het inrichten van het dashboard. Hoe langer we ermee werken, hoe meer mogelijkheden we zien. Dus het is voor ons een uitdaging om te blijven kaderen.” Uiteindelijk gaat het erom dat we niet alleen het huidige verbruik zien. Jose: ”We willen per grondstofstroom in kaart brengen wat de CO₂-uitstoot is. Zo gebruiken we bijvoorbeeld een bepaald type plastic in onze flacons. We weten inmiddels ook dat het produceren daarvan gelijkstaat aan een bepaalde CO₂-uitstoot. Als we dit voor al onze grondstoffen in kaart kunnen brengen kunnen we dus ook appels met appels vergelijken en bepalen waar we bijvoorbeeld alternatieven op in willen zetten.”

Toekomst
Een van onze grootste doelen is om volledig circulair te werken in 2030. Die doelstelling leggen we over onze cijfers heen, zodat we goed kunnen zien of we op schema liggen. Jose is nu als manager duurzaamheid aan de slag met het verwerken en ingeven van de data in SmartTrackers. Na deze fase wordt het ook voor onze collega’s interessant. We kunnen bijvoorbeeld dashboards per klant aanmaken om zo hun verbruik van grondstoffen inzichtelijk te maken. Of we kunnen per in te zetten alternatief een scenario schetsen en zo aantonen wat de impact daarvan is. Het is dus een tool die binnen de hele missie
van Asito past: samen werken aan een betere leefomgeving.

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op