bekijk

Nieuw Handboek Veiligheid voor ziekenhuizen

Asito heeft al haar processen en protocollen getoetst en aangepast aan de hand van de verschillende accreditaties in ziekenhuizen. Met het ontwikkelen van het Handboek Veiligheid voldoet Asito standaard aan alle hoge eisen die gelden in ziekenhuizen.

nieuw handboek veiligheid voor ziekenhuizen

Het allesomvattende handboek zorgt ervoor dat het niet meer uitmaakt welke soort inspectie er in welk ziekenhuis langskomt. Alle schoonmaakkrachten werken standaard volgens de richtlijnen van het Amerikaanse JCI-keurmerk, Niaz (Nederlands Instituut Accreditatie in de Zorg) en de Inspectie Gezondheidszorg.

JCI-keurmerk

De afgelopen jaren zijn steeds meer Nederlandse ziekenhuizen gefocust op het behalen van accreditaties, zoals het JCI-keurmerk. Het JCI-keurmerk verschilt met name op praktisch gebied van andere keurmerken. Zo beoordelen de auditoren niet alleen of alle plannen en processen op papier staan, ze testen deze ook in praktijk. Dit maakt het keurmerk betrouwbaarder en daarmee toonaangevend. Inge de Jongh, operationeel manager bij Asito, vertelt: "We merken dat steeds meer ziekenhuizen aan de slag gaan met het behalen van dit keurmerk, als vaste partner lopen wij hierin graag voorop!" 

Totstandkoming Handboek Veiligheid

Om ook de andere schoonmaakeisen niet uit het oog te verliezen, kwam de operationeel manager op het idee om één allesomvattend handboek te ontwikkelen. Voor het ontwikkelen van dit handboek is een speciale werkgroep opgezet, bestaande uit experts op het gebied van KAM en Business Development. Ook is er een onafhankelijke JCI-adviseur van het Radboud UMC aangesloten. Inge: "We hebben samen alle informatie en alle richtlijnen verzameld en in een checklist verwerkt. De JCI-adviseur heeft deze getoetst aan de hand van de JCI-richtlijnen." Uiteindelijk zijn alle schoonmaakeisen opgenomen in het Handboek Veiligheid, dat in september door Asito uitgebracht is. 

Implementatie 

Het Handboek Veiligheid wordt momenteel geïmplementeerd bij Asito. Samen met de backoffice van de afdeling Asito Cure is Inge hiermee bezig: "Het is onze ambitie om het Handboek Veiligheid uiterlijk in het eerste kwartaal van 2021 bij alle ziekenhuizen waar Asito schoonmaakt geïmplementeerd te hebben." Het handboek moet ervoor zorgen dat het niet meer uitmaakt welke soort inspectie er in welk ziekenhuis langskomt: alle schoonmaakkrachten werken standaard volgens de juiste richtlijnen op het gebied van JCI, Niaz en de Inspectie Gezondheidszorg. Inge: "Ik ben super trots dat het ons gelukt is om het handboek segment breed op te zetten, nu is het tijd om aan de slag te gaan met de implementatie!"

Meer weten?

Wil je meer informatie over ons Handboek Veiligheid? Of wil je zien hoe dit in praktijk wordt toegepast? Neem contact op met operationeel manager Inge de Jongh: 06-46 59 23 49.

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op