bekijk

Samen sterker: het belang van ketensamenwerking

Asito gaat samen met vijf partners de dienstverlening voor Universiteit Utrecht verbeteren. Dat doen we via een zogenoemde facilitaire alliantie. Donderdag 5 oktober trapten de zes partijen hun samenwerking af. “We werken voor de Universiteit Utrecht allemaal aan hetzelfde doel: een tevreden klant. Dus is het niet meer dan logisch dat we samen kijken hoe dat beter kan”, zegt ketencoördinator Linda Beeke van Asito.

In de alliantie zitten naast Asito ook Eurest(catering), Embrace Hospitality Services (receptie), Convoi (verhuisdienst), PROFI-SEC(beveiliging) en Maas (koffieautomaten). “Dit zijn partijen die zich dagelijks met veel mensen inzetten voor de Universiteit Utrecht en daardoor ook écht impact kunnen maken”, zegt Linda, die de alliantie coördineert.

Samen & schoon
Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito: “In de praktijk zien we vaak dat werkzaamheden van ketenpartners niet op elkaar afgestemd zijn en dat de onderlinge communicatie (met de werkvloer) beperkt is. Terwijl dit essentieel is voor het behalen van de gemeenschappelijke doelen en belangen van de klant. Zoals het verhogen van de klanttevredenheid, het reduceren van afval of efficiëntere logistiek. Wat de concrete invulling ook is, elke alliantie is een uitstekend voorbeeld van hoe wij ‘samen & schoon’ interpreteren en met anderen samenwerken aan een betere leefomgeving.”

Slimmer vervoer
De alliantie start met het onderzoeken van mogelijkheden om de logistiek van en naar de Universiteit Utrecht slimmer aan te pakken. De universiteit zit verspreid over meerdere locaties, onder meer in de binnenstad, met voor elke locatie verschillende regels en restricties voor verkeer. Bovendien rijden de zes partijen afzonderlijk best vaak af en aan. Linda: “We gaan kijken hoe we dat kunnen verminderen en verduurzamen.” Opties die de alliantie gaat onderzoeken zijn het inzetten van elektrische auto’s die de zes partijen gezamenlijk gebruiken. Ook kijken ze naar het combineren van goederentransporten.

Elders in het land bestaan al succesvolle facilitaire allianties. Zo werkt Asito al langere tijd voor Nationale Nederlanden samen met partners aan duurzaamheid. Met mooie resultaten: zo worden daar nu duurzamere producten en minder verpakkingsmateriaal gebruikt.

Als collega’s
Na de logistieke uitdagingen bij de Universiteit Utrecht richten de zes zich ook op de thema’s sociale veiligheid, duurzaamheid en personeel. Dat Asito, Eurest, Embrace Hospitality Services, PROFI-SEC en Maas de krachten bundelen, is volgens Linda niet meer dan logisch. “We werken allemaal voor dezelfde opdrachtgever, met hetzelfde doel en dezelfde uitdagingen. Bovendien werken de schoonmakers, beveiligers, cateraars, receptionisten en medewerkers van de verhuisdienst dagelijks met elkaar. Zij zien elkaar als collega’s. Die band tussen de organisaties versterken we nu ook.”

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op