bekijk

85% minder plasticafval door bag in box-verpakking

Bij Asito gebruiken we al veel duurzame schoonmaakmiddelen in plaats van chemische middelen. Veel van deze middelen zijn verpakt in plastic. Een duurzaam alternatief voor de plastic verpakkingen is het circulaire bag in box-concept. Deze verpakking met doseerkubus is gemaakt van gerecyclede verpakkingen. En zorgt voor 85% minder plastic afval per jaar.

bag in box-verpakking

Bij Asito werken we stap voor stap toe naar een duurzamer schoonmaakbedrijf. Het bag in box-concept is hierin een mooie ontwikkeling: een circulair systeem voor verpakkingen van reinigingsmiddelen. “Niet alleen een mooie stap op het gebied van duurzaamheid, maar ook op schoonbeleving”, vertelt Thomas Messing, facilitair coördinator bij Asito.

Asito neemt haar verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld. “We pakken duurzame thema’s op waar we het verschil mee maken. Op de korte én de lange termijn. Een van die duurzame thema’s is grondstoffen terugdringen”, vertelt Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito. Hij legt uit: “We gebruiken al veel duurzame schoonmaakmiddelen in plaats van chemische middelen. Helaas zijn deze schoonmaakmiddelen vaak verpakt in plastic. Het gaat over grote aantallen, dus vanwege het volume pakken we plastic als eerste aan.” Een duurzaam alternatief voor de plastic verpakkingen is het circulaire bag in box-concept. Deze verpakking met doseerkubus is gemaakt van gerecyclede verpakkingen. Hij bestaat voor 81 procent uit suikerriet en is daarmee een stuk milieuvriendelijker. “Hij kan gemiddeld tot acht keer worden nagevuld en hergebruikt. Zodra de verpakkingen leeg zijn, worden ze opgeslagen in een speciale retourkrat. De lege verpakkingen worden meegenomen, schoongespoeld en – zolang de kwaliteit het toelaat - opnieuw bijgevuld. Als de kwaliteit van de verpakking niet meer voldoet, wordt deze verwerkt tot een sproeiflacon of doseerkubus. Het vervoeren van de kratten doen we tijdens bestaande transportmomenten, zodat er geen extra transport en CO2-uitstoot plaatsvindt. Uit de pilots blijkt dat het bag in box-concept zorgt voor 85 procent minder plasticafval per jaar”, zegt Bram.

Nieuwe reinigingsmiddelen voor sanitaire ruimtes

“We introduceren gelijktijdig nieuwe reinigingsmiddelen voor het sanitair”, vult Thomas aan. “Sanitaire ruimtes hebben vaak niet zo’n goede naam als het gaat om schoonbeleving, hoe goed de schoonmaak ook is. De nieuwe microbiologische, milieuvriendelijke reiniger zorgt voor een grondige werking en toename van de schoonbeleving. Schoonmakers hoeven niet meer met dopjes te werken en kunnen makkelijk doseren. Zo gaan we ook nog eens overdosering tegen.” Daarnaast is er een nieuwe eco-ontkalker. Die zit niet in de bag in box-verpakking, maar in een gerecyclede nekfles. Die kan gemiddeld ook tot acht keer worden nagevuld, hergebruikt en daarna gerecycled.

Betere schoonbeleving

Thomas Messing is vanuit zijn rol bij Asito objectleider bij de Nationale Nederlanden. Hier werken ze ook met de reiniger in de bag in box-verpakking en de eco-ontkalker. “De geurbeleving in een sanitaire ruimte is niet alleen voor klanten en bezoekers belangrijk, maar ook zeker voor medewerkers. Tijdens de pilot zagen we dat de nieuwe reinigingsmiddelen duidelijk hoger scoren op reinigend vermogen, gebruiksgemak en geurbeleving. We vroegen de schoonmakers of ze hun tevredenheid uit konden drukken in een rapportcijfer. Dat cijfer schoot van een 6,5 met de huidige reiniger naar een 8 met de nieuwe reiniger. Ze zijn erg enthousiast.”

Grondstoffen terugdringen

Stap voor stap zet Asito de bag in box-verpakking in bij haar klanten. “We doen dit geleidelijk omdat we afhankelijk zijn van secundaire grondstoffen. Gebruikte verpakkingen komen terug via de retourstroom en worden bij afkeur verwerkt tot een doseerkubus. Pas op dat moment kunnen we hem inzetten als bag in box-verpakking. Zo voorkomen we dat we nieuwe grondstoffen gebruiken”, legt Bram uit. Wil je in gesprek gaan over wat het bag in box-concept voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via innovatie@asito.nl.

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op