bekijk

Asito en Universiteit Twente vernieuwen samenwerking na Europese aanbesteding

Samen onderweg naar een duurzame toekomst. Al jaren zorgen de schoonmakers van Asito voor een prettige en schone leefomgeving in de gebouwen van de Universiteit Twente. Per 1 januari 2022 is de overeenkomst vernieuwd. “De Universiteit Twente is een fijne werkplek waar we ons thuis voelen. We zijn heel blij met de hernieuwde samenwerking”, vertelt José Belshof, projectleider bij de Universiteit Twente vanuit Asito.

Universiteit Enschede

Na een zorgvuldige implementatie startte de nieuwe overeenkomst op 1 januari 2022. De focus ligt daarbij op duurzame betrokkenheid en inzetbaarheid van de schoonmakers. Ook sluit Asito innovatief en klantgericht aan op de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de Universiteit Twente. Bijvoorbeeld een honderd procent CO2-neutrale opdracht gericht op reductie.

Duurzaamheid

Martine Elferink werkt als contractmanager bij de Universiteit Twente.

“Een nieuwe aanbesteding betekent écht nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dat we blij zijn met de samenwerking met Asito, betekent niet dat zij een voorsprong heeft. Daar zijn we heel transparant in”, legt Martine uit.

Ze vertelt over de doelen in de aanbesteding: “We stellen harde eisen aan duurzaamheid. Zo veel mogelijk plasticvrij werken. Reinigings- en onderhoudsmiddelen gebruiken die voor honderd procent bestaan uit natuurlijke grondstoffen en/of honderd procent biologische micro-organismen. En zo min mogelijk waterverbruik. We daagden de markt echt uit met deze doelstellingen.” Daarnaast lag de focus op duurzame betrokkenheid en inzetbaarheid van de medewerkers. Martine legt uit: “Schoonmaken staat en valt met de mensen die het doen. Het is een fysiek zwaar beroep, dus we wilden dat organisaties er goed over nadenken hoe ze medewerkers duurzaam inzetten. Aandacht voor de mensen was ons zwaarste gunningscriterium.”

Aanbestedingsproces

Asito heeft in het aanbestedingsproces laten zien dat ze zich weer honderd procent inzet voor de Universiteit Twente. “Een Europese aanbesteding is altijd spannend”, vertelt Evert Krikken, manager Commerciële Zaken bij Asito. “Naast het operationele traject, waarbij José en haar team dagelijks zorgen dat de basis goed is, startten we tegelijkertijd met een commercieel traject. Met het team bogen we ons over de klantvraag over duurzame inzetbaarheid. De mens staat bij Asito ook centraal. We zorgen er altijd voor dat de juiste mensen op de juiste plek werken. En als medewerkers andere doelen of ambities hebben, denken we daarin mee. Met een nieuw programma maken we duurzame inzetbaarheid meetbaar. Zo kunnen we objectief vaststellen waar risico’s zitten en op deze manier uitval voorkomen. We hebben een externe partij in de hand genomen voor een trainingsprogramma voor leidinggevenden. Daarnaast is duurzaamheid bij Asito ook een belangrijke pijler. Om duurzamer te werken zochten we een externe partner om ons te adviseren en begeleiden, bijvoorbeeld over duurzaam vloeronderhoud.”

Shaping Noabership 2030

“Asito heeft ons verrast door als zittende partij uit de eigen comfortzone te stappen. Ze zijn betrokken bij de medewerkers en maakten een goede verdiepingsslag op onze pijlers”, legt Martine uit. Onder het gezamenlijke motto Shaping Noabership 2030 geeft het Asito-team invulling aan de vernieuwing van de samenwerking. Met de medewerkers in het middelpunt. “Shaping Noabership zegt veel over hoe we met elkaar omgaan. In ons noabership, een gemeenschap die naar elkaar omkijkt, helpen we elkaar en zorgen we voor elkaar”, vertelt Evert Krikken. “Noabership slaat ook terug op het Twentse. We zijn beide grote partijen met onze roots in Twente.” Martine vult aan: “We zijn ook allebei nuchter. We zijn heel kritisch op elkaar als het nodig is, maar tegelijkertijd zitten we samen met een grote glimlach aan de koffie.”

Vol vertrouwen

José Belshof en haar team hebben zin in de toekomst. “We werken al samen met de Universiteit Twente sinds 1 januari 2009. De werkomgeving op de universiteit is heel divers. Naast onderwijs- en onderzoekslocaties zijn er bijvoorbeeld ook sportlocaties. Medewerkers voelen zich hier echt thuis en ze voelen zich onderdeel van de universiteit. Het wordt een superleuke contractperiode.” Martine Elferink is ook enthousiast: “We zijn ervan overtuigd dat we mooie stappen gaan zetten op het gebied van duurzaamheid. Ik heb er vertrouwen in dat we er samen waardevolle jaren van maken.”

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op