bekijk

Duurzaam vloeronderhoud in het onderwijs

Duizenden voeten per dag. Linoleumvloeren hebben in het dagelijks gebruik heel wat te doorstaan. Het onderhoud is daarom erg belangrijk. Bij Asito hebben we een duurzame oplossing voor vloeronderhoud. Het concept wordt toegepast op plekken waar veel linoleumvloeren aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld scholen en universiteiten. Het resultaat? Minder onderhoud en daarmee een reductie tot wel 45% in het verbruik van reinigingsmiddelen en 80% in het verbruik plastic verpakkingen.

Duurzaam vloeronderhoud in het onderwijs

Met deze toepassing worden linoleumvloeren voorzien van een duurzame bescherming. Dit houdt in dat de originele bescherming van de vloer vervangen of versterkt wordt met een 2KPU (tweecomponenten en polyurethaan). Lasnaden en krassen worden hiermee herstelden vuil hecht zich nog nauwelijks aan de vloer. Hierdoor is reinigen met water al voldoende en hoeft de vloer nooit meer gestript te worden.

Dit ten opzichte van de traditionele methode waarbij de vloeren eens per vier tot vijf jaar groot onderhoud nodig hebben. Daarnaast moet de vloer één á twee keer per jaar hersteld worden, doormiddel van opwrijven, sprayen of mogelijk top- of recoaten. Dit is een erg bewerkelijke klus waarbij veel reinigingsmiddelen en plastic verpakkingen worden verbruikt.

Met duurzaam vloeronderhoud is het jaarlijks herstellen verleden tijd. Reinigen met water is hierbij voldoende. Dit resulteert in een besparing tot wel 45% aan reinigingsmiddelen en 80% plastic verpakkingen. Bovendien wordt het dagelijks onderhoud voor onze schoonmakers eenvoudiger.

Een uitkomst voor het onderwijs

Het vloerconcept sluit goed aan op de dynamiek van het onderwijs. Het is namelijk een uitdaging om vloeren in een onderwijsomgeving goed te onderhouden. Er is niet altijd tijd om onderwijs- en onderzoekslocaties vrij te maken of om periodiek onderhoud toe te passen. Duurzaam vloeronderhoud vraagt om minder onderhoud en specialistische diensten. Het reinigen met water kan, na het aanbrengen van de bescherming, makkelijker door onze schoonmakers worden uitgevoerd.

De methodiek wordt veel toegepast bij scholen en universiteiten, omdat de slijtage daar het grootst is, maar is toepasbaar in iedere branche waar linoleumvloeren aanwezig zijn.

Duurzaamheid & Asito

Het concept sluit aan bij onze visie op duurzaamheid, waarbij we onze impact reduceren om zo in 2030 volledig circulair te werken. We zijn gestart met het terugbrengen van plastic, waarna we ons stap voor stap focussen op andere thema’s zoals bijvoorbeeld textiel, water en energie. We houden onze materialen langer in de keten en kiezen continu betere alternatieven.

Ben je benieuwd naar onze duurzame concepten en wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem dan contact op via duurzaamheid@asito.nl

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op