bekijk

Schone lucht? Meten is weten

Schone lucht is inmiddels topprioriteit in elke ruimte waar mensen samenkomen. Luchtreinigingsspecialist Ludo Tissingh van AerSMASH legt uit hoe het constant meten van luchtkwaliteit een antwoord kan zijn op huidige restricties. Richard Francke van de Industrieele Groote Club in Amsterdam vertelt over hun uitdagingen op dit gebied en de samenwerking met Aersmash.

schone lucht meten is weten

Wat is schone lucht?

Aersmash is al 7 jaar gefocust op luchtkwaliteit. 'Aerosol' is bij hen dan ook een ingeburgerde term. Wie denkt dat aerosolen alleen door mensen worden uitgeademd, heeft het mis. Tissingh legt uit dat een aerosol simpelweg een zwevend deeltje is dat als openbaar vervoer dient voor bacteriën, virussen en schimmels. Hoe meer aerosolen in een ruimte, hoe hoger de zogenaamde 'aerosolendruk' en hoe lager de luchtkwaliteit. Echter: een ruimte zonder organische deeltjes bestaat niet. Mensen hebben goede organismen nodig om te bestaan, alleen de schadelijke deeltjes moeten in het filter achterblijven.

Ventileren én reinigen

Ook de Koninklijke Industriële Groote Club (IGC) in Amsterdam wil haar gasten ontvangen in een veilige omgeving met schone lucht. De acht zalen, de bar, de clubzaal en het restaurant zijn een ontmoetingsplek en evenementenlocatie voor wel 1.500 leden. 

Natuurlijk ventileert men ook hier zoveel zoveel mogelijk, zoals geadviseerd door de overheid. Maar, zo stelt directeur Richard Francke, in hartje Amsterdam is het geluid van de stad vaak te hard om de ramen open te zetten. Ook heeft elke ruimte 'dode hoeken' die ontsnappen aan de ventilatie. Dus wordt een uur voor een meeting een mobiele luchtreinigingsunit van AerSMASH ingezet die de lucht snel reinigt, waardoor verspreiding van mogelijk schadelijke deeltjes wordt beperkt en bezoekers veilig naar binnen kunnen.

Meten is de toekomst

Iets dat bezoekers van de IGC met zekerheid een veilig binnenklimaat zou kunnen bieden, is het constant meten van luchtkwaliteit. Een simpel stoplichtsysteem zou in zo'n situatie de toegang tot ruimtes kunnen reguleren: bij groen toegang, bij oranje even wachten, bij rood de ruimte niet betreden. 

Wat nu door sensoren van AerSMASH wel al duidelijk wordt zijn pieken in aerosolendruk. Bijvoorbeeld wanneer de IGC wordt schoongemaakt, of als er een traumahelikopter opstijgt vanaf het dak van een ziekenhuis en deze veel fijnstof naar binnen blaast. De luchtreiniging wordt in zulke situaties geïntensiveerd. Volgens zowel Tissingh als Francke zal een dergelijke meetcultuur deel van de nieuwe werkelijkheid worden. 

Anders denken

Tissingh hoopt dat de beschikbare technologie en metingen ook bij de regering en betrokken adviesorganen voor een mentaliteitsverandering zorgen. Hij schetst een beeld waarin gesloten restaurants en ondernemingen met de juiste techniek en een vorm van certificering weer open kunnen. Zolang er accuraat gemonitord en gemeten wordt, ligt er volgens hem een hele andere wereld binnen handbereik.

Lees hoe Asito en Aersmash bijdragen aan goede luchtkwaliteit.

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op