bekijk

Innovatieve RVS-coating zorgt voor schone roestvrijstalen oppervlakken

Samen staan we sterk. Daarom werken we samen met onze klanten aan het innoveren van onze dienstverlening. In het afgelopen jaar werkten we met het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) aan een innovatie in onze sector: het gebruik van een nieuwe RVS-coating om roestvrijstalen oppervlakken te beschermen.

RVS coating

Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito, Johan Baetsen, klantmanager Zorg bij Asito, Patrick De Jong en Remco van Oijen, klantmanagers Specialistische reiniging, waren betrokken bij de ontwikkeling. Bram: "Binnen Asito zijn we altijd op zoek naar slimme oplossingen. Roestvrijstalen oppervlakken zien er snel vies uit; ze zijn heel gevoelig voor vet en vingerafdrukken. Tevens worden er voor het onderhoud onderhoudsmiddelen gebruikt. Onze nieuwe coating biedt een oplossing voor al deze problemen rondom roestvrijstalen oppervlakken.

‘Hygiëne verbetert, onderhoud wordt eenvoudiger en milieubelasting vermindert aanzienlijk.’

Voordelen in veel sectoren

RVS wordt meestal gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen corrosie. Natuurlijke oliën en vetten op onze huid, die ook bacteriën kunnen vasthouden én achterlaten op roestvrijstalen oppervlakken, maken deze snel vuil. “Om materialen van roestvrijstaal schoon te houden, reinigen we deze dagelijks en periodiek. Effectief, maar geen permanente oplossing”, vertelt Johan. Het behandelen van oppervlakken met onze RVS-coating is een duurzaam alternatief voor onderhoud op basis van een onderhoudsmiddel. De coating geeft een sterke en krasvaste bescherming, waardoor onderhoudsmiddelen niet meer nodig is. Een schoonmaakdoek om stof te verwijderen, is genoeg. Een investering die zich vaak uitbetaalt, want de RVS-coating blijft jarenlang zitten.”

Dat heeft veel voordelen. Johan: “Roestvrijstaal zie je op heel veel plekken: in operatiekamers van ziekenhuizen, in liften van gebouwen en allerlei objecten in de industrie. Schoonbeleving is uiteraard heel belangrijk. Maar ook hygiëne, zeker in ziekenhuizen bijvoorbeeld, is essentieel. De RVS-coating biedt bescherming tegen vingerafdrukken en huidvetten, waardoor naast de uitstraling ook de hygiëne verbetert.

Vaarwel periodiek onderhoud

Het MUMC was enthousiast en wilde meedoen met een pilot. In oktober 2022 werd een RVS-paneel bij de kledinguitgifte in het ziekenhuis voorzien van de RVS-coating. Johan: “Voor de behandeling zagen de panelen er vlekkerig uit, zelfs na reiniging. Het paneel is nu – meer dan een jaar geleden – nog steeds in zeer nette staat. En het hoeft minder intensief gereinigd te worden.”

Duurzaamheidsambitie

De innovatie past perfect bij de duurzaamheidsambitie van Asito. Bram: “We zijn altijd met onze klanten in overleg. In het geval van de RVS-coating, passen we de omgeving van de klant aan, waardoor we vervolgens de dagelijkse reiniging duurzaam kunnen aanpakken. Zonder reinigingsmiddelen en sneller.”

Daarnaast sluit het ook aan bij de wensen die klanten hebben, merkt Johan op. “Niet alleen bij Asito hebben we duurzaamheidsdoelstellingen, ook veel van onze klanten hebben die. Zij hebben behoefte aan een partner die stappen zet op het gebied van duurzaamheid én meedenkt over hoe zij dat zelf kunnen doen. Met deze innovatie leveren we een bijdrage aan de doelstellingen van onze klanten.”

Van pilot naar implementatie

In 2022 en 2023 liep de pilotfase, Asito wil nu verder gaan uitbreiden. Bram: “We merken al dat de ontwikkeling leeft onder onze klanten. Zij zijn enthousiast en vragen steeds vaker of we hierin ook iets voor ze kunnen betekenen.”

Meer weten over RVS-coating?

Kom in contact met Bram Mensink, innovatiemanager.

deel dit bericht op