Slechte schoonmaak leidt tot een prestatieverlies van 10% onder leerlingen en docenten

Schoonmaken dat kan toch iedereen? En kost toch voornamelijk geld? Wat levert het nou eigenlijk allemaal op? Draagt het daadwerkelijk direct bij aan ons primaire proces?

Terechte vragen zou je denken. In een ziekenhuisomgeving zien we allemaal direct het belang van een schone operatiekamer en de invloed daarvan op een succesvolle operatie. In een onderwijsomgeving is deze directe relatie wat minder zichtbaar. Vanuit mijn rol als segmentspecialist voor de sector Onderwijs voer ik veel gesprekken met facilitair managers en schooldirecteuren van verschillende scholengroepen. Uitstekende prestaties van hun leerlingen en docenten zijn voor hen van essentieel belang!

Maar heeft de schoonmaak daar direct invloed op? Zeker weten! Uit onderzoek van de GGD op diverse basisscholen blijkt zelfs dat 8 van de 10 lokalen te vol, te warm, te bedompt en te stoffig zijn. Dit beïnvloedt direct de leer- en werkprestaties en gezondheid van leerlingen en docenten. Er is zelfs aangetoond dat dit tot een prestatieverlies van meer dan 10% kan leiden. Vooral het verband tussen ongezonde lucht, stof en ziekteverzuim is meermalen aangetoond.

Het belang van een schone frisse school is deze dagen misschien wel groter dan ooit. Het lerarentekort is schrijnend en uitval van leraren door ziekte leidt direct tot uitval van lessen. Voor MBO scholen is in het bestuursakkoord MBO 2018-2022 zelfs vastgesteld dat een deel van de financiering afhankelijk wordt van de prestaties van de betreffende school. Schoonmaak kan dus bovenaan op de agenda en een schone frisse school zorgt direct voor:

  • Verlaging van gezondheidsklachten onder leerlingen en docenten;
  • Minder ziekteverzuim onder leerlingen en docenten;
  • Het verhogen van het welzijn en een verbetering van de leer-/werkprestaties van leerlingen en docenten.

Recente blogberichten

  • ‘CCO mooiste baan die er is’

    16 januari 2020

    Sinds maart 2017 ben ik werkzaam als Chief Cleaning Officer (CCO) bij Heracles Almelo. Als CCO ben ik verantwoordelijk voor het...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito