bekijk

Sociaal werkgeverschap in de praktijk bij gemeente Renkum en Ede

Ton Stevens voelt zich thuis in zijn rol als voorman bij de gemeente Renkum. Met een team van zeven collega's, waarvan sommigen met psychische uitdagingen, zorgt hij elke dag voor een schoon en netjes gemeentehuis. Zijn achtergrond in de groenvoorziening en ervaring binnen de Sociale Werkvoorziening hebben hem voorbereid op deze taak, waarbij menselijkheid en begrip centraal staan.

Sociaal werkgeverschap in de praktijk

“Mijn gevoel ligt bij het welzijn van mijn collega’s” zegt Ton. En dat blijkt uit alles wat hij doet. Het ochtendritueel begint steevast met koffie en een praatje, waarbij hij de sfeer peilt en eventuele problemen bespreekt. “Het is belangrijk om alert te zijn op hoe iedereen zich voelt. Eén van mijn collega’s heeft bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en is dan bang dat hij doodgaat. Dan is het mijn taak om hem gerust te stellen.”

Betrokkenheid en ondersteuning

Ton begeleidt zijn teamleden niet alleen praktisch, maar ook emotioneel. Of het nu gaat om iemand die paniek ervaart bij veranderingen in de werkwijze of een collega die een rustige hand nodig heeft om de dag door te komen, Ton is er altijd. “Het koffiemomentje is heel belangrijk” vertelt hij. “Daar kunnen we even praten en zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt voordat we aan de slag gaan.” 

De collega's van Ton werken in verschillende delen van de gemeente: twee rijden op de auto en verzorgen onder andere de schoonmaak van gymzalen, een ander werkt op de gemeentewerf, en vier werken in het gemeentehuis. Ze hebben allemaal een jobcoach vanuit de gemeente, en er is een tweewekelijks overleg om hun voortgang en eventuele uitdagingen te bespreken. 

Hulpmiddelen en trainingen

Ton maakt gebruik van de LEVIY-app om de voortgang van werkzaamheden vast te leggen en te controleren. Dit helpt niet alleen om de kwaliteit van het werk te waarborgen, maar ook om eventuele problemen bespreekbaar te maken met de collega's. “Het is een handige tool om alles bij te houden en direct foto’s te kunnen delen van wat goed gaat en wat beter kan” legt Ton uit.

Naast de dagelijkse werkzaamheden hebben Ton en zijn team ook profijt van trainingen. Ze volgden bijvoorbeeld de cursus “Werk Onbeperkt” bij Werkkracht, waar ze leerden over de psyche van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik heb er zeker wat van geleerd. Het helpt ons om ons werk beter te doen” zegt Ton. 

Aanpak van Asito

De aanpak van Asito speelt een cruciale rol in het succes van Ton en zijn team. Dave Williams, objectleider bij Asito, is hierbij een belangrijke schakel. “Ik kan altijd bij Dave aankloppen als ik ergens tegen aanloop” zegt Ton. Ze overleggen samen over klantvragen en contractafspraken, en Dave zorgt ervoor dat hij regelmatig op de werkvloer aanwezig is. “Het is belangrijk dat ik de mensen ken en weet wat er speelt. Zo kunnen we beter inspelen op hun behoeften.” 

Asito rekent hier niet in standaard uren, maar kijkt naar de mogelijkheden van de medewerkers. “Er wordt in dit geval inderdaad anders gekeken” zegt Dave. “Je kijkt naar wat iemand kan, niet naar wat iemand niet kan.” Dit mensgerichte beleid zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht zijn of haar beperkingen, een eerlijke kans krijgt om bij te dragen en te groeien.

Vertrouwen en plezier

De samenwerking met de gemeente verloopt soepel dankzij de open communicatie en het wederzijdse vertrouwen. Zo ook bij de gemeente Ede, waar Williams ook objectleider is. We spreken daar met Jan Busser, facilitair medewerker. Hij spreekt vol lof over de samenwerking. “Je krijgt een speciale band met deze collega’s” zegt hij. “Vertrouwen is heel belangrijk. Als zij zich op hun gemak voelen, kunnen ze beter presteren.”

Deze aanpak heeft geleid tot bijzondere verhalen en momenten van plezier op de werkvloer. Zoals het verhaal van Wilma, die de douches schoonmaakt en daar de slippers van Jan aantrof. Jan fietst iedere dag naar zijn werk en maakt zodoende gebruik van de douches en stalt daar zijn badslippers. Wilma was van mening dat die slippers niet meer konden en kocht een nieuw paar voor Jan. “Er is veel humor en dat maakt het werk leuk” zegt Jan. Maar hij benadrukt ook het belang van aandacht en scherpte: “Je kunt er niet op vertrouwen dat het goed komt, je moet er continu aandacht aan blijven besteden.”

Een eerlijke kans voor iedereen

Ton, Dave en hun collega's bij Asito zetten zich dagelijks in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven waar ze kunnen groeien en bloeien. De ondersteuning van Asito, de samenwerking met de gemeente en de persoonlijke betrokkenheid van mensen als Ton maken dit mogelijk. Ton hoopt dat andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen. “Alle mensen verdienen een eerlijke kans om hun talenten te laten zien” zegt hij.

Dankzij de inzet en het hart voor de zaak van mensen zoals Ton en Dave, is sociale inclusie bij Asito niet alleen een streven, maar een dagelijkse realiteit.

Meer weten over sociaal werkgeverschap binnen de sector overheid?

Neem contact op met Betty Jankuloska, Klantmanager.

deel dit bericht op