Eerste groep Taalmaatjes geslaagd

2,5 miljoen mensen in Nederland, van boven de 16, hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Twee derde van deze groep mensen heeft de Nederlandse afkomst. Eén op de negen mensen in Nederland is laaggeletterd. Dit betekent dat ze grote moeite hebben met taal, bijvoorbeeld met straatborden lezen, pinnen of solliciteren kan voor hen moeilijk zijn.

Asito heeft in 2015 het Taalakkoord getekend. Hieruit is het project “Taalmaatje worden binnen Asito” ontstaan. Een Taalmaatje begeleidt iemand op een coachende manier op het gebied van taal; zoals basisvaardigheden of taalthema’s zoals werk, financiën en ouderbetrokkenheid. 

Asitomedewerkers hebben een tweedaagse training gevolgd om Taalmaatje te kunnen worden. De eerste groep van Tien Asitotaalmaatjes is geslaagd. Ida van Nierop: “Iedereen verdient het om zich zelfstandig te kunnen redden in onze samenleving. Om hieraan een bijdrage te mogen leveren is heel bijzonder.”


Hulp

Als Taalmaatje word je gekoppeld aan iemand die hulp nodig heeft op het gebied van taal. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld hulp krijgen met het lezen van brieven van de gemeente of bij het volgen van een training. Asitomedewerkers kunnen zich als Taalmaatje opgeven om aan het project deel te nemen.

17%200626%20taalmaatjes%20website
Asitomedewerkers mogen zich officieel Taalmaatje noemen

Recente nieuwsberichten

 • Medewerkers Asito op pad voor seizoenkaartcampagne Heracles

  10 mei 2021

  Maandag 3 mei 2021 was een belangrijke dag voor Heracles Almelo. Niet alleen omdat de club haar 118e verjaardag vierde, maar vooral...


 • Topsport in de zorg

  6 mei 2021

  Een jaar COVID-19 Afgelopen jaar bleken schoonmaak en een goede hygiëne belangrijker dan ooit. Voor medewerkers in de zorgsector voelde...


 • Taalambassadeurs in Almelo

  30 maart 2021

  Bij Asito werken mensen met verschillende achtergronden, culturen, ideeën, overtuigingen en kwaliteiten. Wij geloven dat diversiteit en...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito