Certificaten uitgereikt aan bewoners van azc Dronten

Vijftien trotse bewoners van azc Dronten kregen vorige week hun landelijk erkende certificaten hospitality en schoonmaak. Binnen vier weken zijn zij klaargestoomd om gasten te ontvangen en twee bungalows voor gasten op de juiste wijze schoon te houden. Vanaf april gaat het leer-werktraject bed and breakfast officieel open, en zijn de bewoners er klaar voor om gasten te ontvangen in het azc.

De bewoners zijn zichtbaar trots. In het Nederlands bedankte Sekayi uit Zimbabwe de opleiders van Asito en de medewerkers van het COA. “Wij zijn dankbaar dat we zoveel hebben mogen leren en deze kans hebben gekregen. Dat kunnen we ons hele leven gebruiken. Ik kan niet wachten om de eerste gasten te ontvangen.” Sekayi kreeg naast het certificaat hospitality en het schoonmaakcertificaat ook een certificaat als supervisor.

Azc experience
Het leer-werktraject bed and breakfast azc Dronten is een idee van COA programmabegeleider Tijmen Pap. “Asito speelt hierin een grote rol. Samen met Hiljo van Asito is dit concept uitgewerkt tot een training voor de bewoners van het azc. En zo werden er schoonmaakkrachten, gastheren & gastvrouwen opgeleid.”

Vanaf april kunnen bedrijven en organisaties op uitnodiging van het COA één nacht in de twee bungalows van het azc overnachten. “Deze overnachting heeft een maatschappelijk doel. We halen buiten naar binnen. De buitenwereld weet niet wat het leven op een azc betekent. Wij willen mensen kennis laten maken met het leven op een COA. De bewoners op het azc kunnen werkervaring op doen, wat ze straks ook buiten het azc kunnen toepassen. Bewoners verzorgen een diner, het ontbijt en geven de deelnemers een rondleiding op het azc.’’ aldus Tijmen Pap.

Stukje verantwoordelijkheid
“Ik ben ontzettend trots op ze. De bewoners voelen zich verantwoordelijk voor hun stukje van het centrum, voor hun eigen leefomgeving, en dat is mooi om te zien” aldus programmabegeleider Tijmen Pap. De bewoners zijn straks helemaal verantwoordelijk voor de Bed & Breakfast. “Ze zijn er klaar voor en kunnen niet wachten tot ze kunnen beginnen, dat is mooi om te zien”, zegt Hiljo Martens.

Mara, een van de bewoners die de training hospitality heeft gevolgd, staat te stralen. “Ik heb de basis van het hospitality vak geleerd. Mijn taak is straks de gasten de regels uitleggen, mensen de weg wijzen en het aanspreekpunt zijn voor onze gasten. Als ik straks ergens anders ga werken weet ik hoe ik met gasten om moet gaan en ze moet ontvangen. Ik voel me nu weer zelfverzekerd en echt weer mens!”.

Verrassing voor de bewoners
“Yeah, whoo!” enthousiaste kreten galmen door de zaal op het moment dat Asito opleider Hiljo Martens de verrassing, in samenwerking met het azc, bekend maakt. Iedereen die de hospitality training heeft afgerond, krijgt namelijk een rondleiding op het Stadskantoor in Zwolle. Daar kunnen zij de housekeeping en de dames in de lobby het hemd van het lijf vragen. Als afsluiting van de training wordt iedereen in een nieuwe outfit gestoken door thuisgekleed.nl in Zwolle.

De bewoners hebben zelf ook een cadeautje voor de opleiders Hiljo, Adinda en Ilona. “Een uitreiking als deze maken we maar zelden mee. Dat wij als trainers een dankwoord en een cadeautje krijgen is hartverwarmend”, zei Adinda Venneker.

Coa
Coa

Recente nieuwsberichten

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito