Een mooie toekomst voor 11 Eritreeërs: ‘Dit traject was zó bijzonder’

Bij Asito zijn we trots op het feit dat we meer dan 100 verschillende nationaliteiten aan het werk hebben. Door een organisatie te vormen waarin verschillende culturen, overtuigingen en ideeën met elkaar omgaan, wordt een bedrijf beter en succesvoller. Iedereen verdient een kans en iedereen verdient het om beoordeeld te worden op zijn of haar kwaliteiten. Dat gold ook voor een groep Eritrese vluchtelingen. Zij volgden via Asito een vooropleiding tot schoonmaakkracht en mogen zich opmaken voor het volgende doel: een arbeidscontract.

Het initiatief begon bij de gemeente Zoetermeer, waar jaarlijks zo’n 300 vluchtelingen worden begeleid in het actief deelnemen aan de Nederlandse arbeidsmarkt. “Dat hoeft niet gelijk een betaalde baan te zijn, maar ze moeten wel meedraaien in het arbeidsproces”, vertelt Paul van der Burg. Hij houdt zich als senior accountmanager bij Werkgeversservicepunt ZHC bezig met de scholing en instroming van statushouders in de Nederlandse maatschappij. Voor het bieden van een werkervaringsplek werd Asito benaderd. “We hebben samen met Asito een programma ontwikkeld om deze groep op de juiste manier aan een baan te helpen. Het is belangrijk dat ze met de taal, de regels en de cultuur in Nederland in aanraking komen.”

Basis Vakopleiding Schoonmaak 
Al snel bleek het om een unieke groep te gaan. De groep bleek slechts enkele jaren of maanden in Nederland, kende de taal niet en was nauwelijks bekend met de regels in Nederland. En dus werd begonnen met een vooropleiding. De Basis Vakopleiding Schoonmaak. Samen met opleider Adinda Venneker, de gemeente Zoetermeer en Taalpartners ging objectleider Indira Sahni de uitdaging aan. “De taal die zij spreken lijkt op geen enkele taal die wij kennen”, aldus Sahni. “We hebben ze daarom vooral duidelijk proberen te maken waarom ze iets moeten doen. Beeldend lesgeven aan de hand van foto’s en filmpjes.”


Verhaal gaat verder onder de foto

             
Gespannen gezichten bij de deelnemers tijdens de diplomauitreiking

Tijdens het traject/voortgang 
De deelnemers volgden ’s morgens de Basis Vakopleiding en kreeg ’s middag taalles via Taalpartners. Sahni: “We hebben continu kritisch gekeken hoe we dit tot een succes konden maken. Bij de taalles moet je denken aan vakjargon: moppen, stofzuigen, microvezeldoek, doekje.” Naarmate het project vorderde, steeg het enthousiasme bij de groep Eritreeërs. Mede door de vele inspanningen van de gemeente Zoetermeer was er geen verval, deed iedereen goed zijn best en konden in februari de eerste drie Eritreeërs hun diploma in ontvangst nemen. Van der Burg: “Deze mensen straalden vanaf het begin uit dat ze er iets van wilden maken. Ze zijn blij met de kans, hopen dat ze mogen blijven en vroegen zelfs al om extra uren. Daaraan merk je dat er een bepaalde chemie is.” 

Die chemie was er onder andere bij Semhar Zeru Ghebre. Semhar behaalde de Basis Vakopleiding en werkt inmiddels namens Asito bij RDW Zoetermeer. “Ik ben heel blij dat ik deze opleiding heb gevolgd”, vertelt Semhar. “De taalles heeft mij geholpen om mijn woordenschat te verbeteren. Op dit moment ben ik blij met mijn werk in de schoonmaak. In de toekomst hoop ik een eigen restaurant te beginnen met een pooltafel, zodat ik overdag kan schoonmaken en ’s avonds in het restaurant kan werken.”

Arbeidsovereenkomst
Nu iedereen in het bezit is van een diploma Basis Vakopleiding Schoonmaak kan worden toegeleefd naar het volgende doel: een arbeidsovereenkomst. Voor een aantal deelnemers is dit al een feit. Sahni: “Afgelopen zomer heeft een deel van de groep geholpen op een vakantiepark in Reeuwijk. Op die manier konden ze meelopen met een ervaren schoonmaakkracht. Wanneer de missie geslaagd is? Als ze over een jaar een fulltime baan hebben. Bij Asito of elders. Dat zou een geweldige kroon op het werk zijn.”

Semhar
Semhar Zeru Ghebre behaalde haar diploma en werkt nu bij RDW Zoetermeer

Recente nieuwsberichten

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito