Schoon en hygiënisch opstarten/opschalen

Richtlijnen voor hygiëne

U wilt dat uw gebouw straks ‘coronaproof’ wordt schoongehouden. Heeft desinfecteren dan zin of juist niet? Deze vraag wordt nu vaak gesteld en in de media buitelen adviezen en meningen over de beste hygiënische maatregelen over elkaar heen. Dit zijn de feiten: 

 • Het coronavirus wordt vooral verspreid van mens tot mens, door aanhoesten en niezen. 
 • Het virus zweeft niet zelf door de lucht maar lift mee op kleine druppeltjes die snel vallen. 
 • Het coronavirus kan nauwelijks overleven op oppervlakken. Zoals elk ander virus heeft het een gastheer nodig. Als die gastheer ontbreekt, gaat het virus vanzelf dood. 

Op basis van deze feiten en adviezen van het RIVM hebben hygiëne-experts vastgesteld dat dagelijks uitgebreid desinfecteren niet nodig is. Het werkt zelfs averechts. Te vaak desinfecteren verhoogt de kans op resistentie en mutatie van het virus. Regelmatig regulier schoonmaken is voldoende voor een goede hygiëne. Dat wil zeggen: afnemen met een klamvochtige microvezeldoek of met de traditionele methode. Gewoon, zoals u al gewend was. 

Wat is dan wel goed om te doen? Regelmatig schoonmaken heeft, net als vaak handen wassen, het meeste effect. Had u voor de coronacrisis geen dagelijks werkprogramma? Dan kan het raadzaam zijn om de schoonmaakfrequentie tijdelijk te verhogen. Heeft u wel een dagelijks werkprogramma? Misschien wilt u dan bepaalde elementen extra laten reinigen, bijvoorbeeld omdat uw gebouw door veel mensen wordt gebruikt. In een tussen- of naloopronde kunnen wij veelgebruikte contactoppervlakken en sanitair extra reinigen. Dit kan eventueel met disposable doeken of desinfecterend middel. Heeft een persoon met coronaverschijnselen uw gebouw bezocht? Zelfs dan is desinfecteren niet nodig. Wel is het belangrijk om zo’n situatie direct aan de objectleider door te geven, zodat wij ons coronaprotocol in werking kunnen stellen. Enkel in een medische omgeving is ontsmetten vereist. In alle andere situaties volstaat goed schoonmaken.

Opstarten na de lock-down

Hoe ziet uw opstart na de lock-down eruit? Start u na groen licht van het OMT volledig op of schaalt u geleidelijk op? Bedenk dat uw keuze consequenties heeft voor de organisatie van de schoonmaak in uw gebouw. Door uw plannen en ideeën tijdig met ons te delen, kunnen wij onze stappen naadloos op die van u afstemmen. 

 1. Vanaf welke datum wilt u weer opstarten? Geef dit door zodra dit bekend is, dan starten wij ook onze voorbereidingen, zoals het informeren van onze medewerkers en het controleren van de voorraad materialen en middelen.  N.B. Wij doen ons best om de personele bezetting zoveel mogelijk in te vullen met voor u bekende schoonmaakkrachten. Het is echter mogelijk dat zij tijdens uw bedrijfssluiting zijn ingezet in de vitale sector en daar nog nodig zijn. Wij zorgen linksom of rechtsom voor goed geïnstrueerde schoonmaak-krachten voor uw gebouw. Ook daarom is het belangrijk om uw beoogde startdatum op tijd aan ons door te geven.
 1. Als u kiest voor geleidelijk opschalen, welke ruimtes worden dan in elke fase in gebruik genomen? En zijn er elementen in het werkprogram-ma die we kunnen overslaan of die er juist bijkomen zoals extra scheidingswanden of schermen van plexiglas? Door samen het werkprogramma kritisch door te nemen en waar nodig aan te vullen, voorkomen we dat elementen door onze medewerkers onnodig worden schoongemaakt of juist worden overgeslagen.
 2. Vindt u het noodzakelijk of vinden uw medewerkers het prettig als we uw gebouw, inventaris of IT-middelen op de werkplekken grondig schoonmaken voor de deuren weer opengaan, zodat uw medewerkers in een schoon gebouw kunnen starten? Laat het ons weten, dan plannen we die extra beurt in.
20%200421%20klantmailing%205%20 %20contactpunten%20 %20header%20lr
20 0421 Klantmailing 5 Contactpunten Header Lr

Recente nieuwsberichten

 • Medewerkers Asito op pad voor seizoenkaartcampagne Heracles

  10 mei 2021

  Maandag 3 mei 2021 was een belangrijke dag voor Heracles Almelo. Niet alleen omdat de club haar 118e verjaardag vierde, maar vooral...


 • Topsport in de zorg

  6 mei 2021

  Een jaar COVID-19 Afgelopen jaar bleken schoonmaak en een goede hygiëne belangrijker dan ooit. Voor medewerkers in de zorgsector voelde...


 • Taalambassadeurs in Almelo

  30 maart 2021

  Bij Asito werken mensen met verschillende achtergronden, culturen, ideeën, overtuigingen en kwaliteiten. Wij geloven dat diversiteit en...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito