Schoonmaaktraining voor vluchtelingen

In 2015 vroegen ruim 43.000 mensen asiel aan in Nederland. In de eerste twee maanden van 2016 waren dat er ruim 4.300. De meesten van hen zijn afkomstig uit Syrië (bron: vluchtelingenwerk). Asito is vanaf december vorig jaar een speciaal ontwikkelde training gestart die asielzoekers helpt Nederlandse schoonmaakgewoonten onder de knie te krijgen.

Hiljo Martens, regio-opleider bij Asito: “Er is behoefte aan deze opleiding, qua schoonmaak gaan er nogal eens dingen mis. Mensen weten bijvoorbeeld niet dat ze geen water op een laminaatvloer kunnen gooien. We willen deze mensen voorzien van basiskennis over professionele schoonmaak. Hopelijk helpen deze certificaten ook om later werk te vinden.


De training bestaat uit een aantal lesdagen en een toets, waarin de cursisten de basis over schoonmaken in huis leren. De grootste groep deelnemers is vrouwelijk, maar ook een aantal mannen volgen de training. Deze laatste groep krijgt ook een instructie glasbewassing. Tijdens de lesdagen wordt er zo veel mogelijk Nederlands gepraat, ook de toets wordt in het Nederlands afgenomen.

Tot nu toe hebben 28 asielzoekers de training afgerond. Hiljo Martens: “Eén van de dames is met twee tienen geslaagd, terwijl ze niet kan lezen of schrijven. Zo zie je maar weer dat niets onmogelijk is.”

Bungalowtraining
Inmiddels is Asito ook begonnen met bungalowtrainingen Vluchtelingen leren tijdens deze cursus over de schoonmaak van diverse kamers, zoals de slaapkamer, badkamer en gang. Ook de schoonmaak van de droger en de wasmachine komen aan de orde. 30 augustus is de eerste groep vluchteling gestart met de training.

Sociaal ondernemen
De schoonmaaktraining voor vluchtelingen past bij Asito en haar kernwaarden. Asito heeft inclusief ondernemen hoog op de agenda staan. Zo heeft Asito in 2015 het Taalakkoord van minister Asscher ondertekend; heeft Asito de Charter Diversiteit ondertekend met als doelstelling om in drie jaar tijd van 1000 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de afstand weg te nemen; en heeft Asito onlangs een specialist Inclusiviteit aangenomen. 

Recente maatschappijberichten

 • Asito wint EnergiekAlmelo Award

  25 november 2016

  Asito heeft de EnergiekAlmelo Award gewonnen voor innovatief ondernemen. Ieder jaar reikt het bestuur van EnergiekAlmelo de...


 • Nationaal Integratiediner groot succes!

  24 oktober 2016

  Donderdag 13 oktober was de zesde editie van het Nationaal Integratiediner. Eten verbindt, ieder gerecht heeft een verhaal en in iedere...


 • De wil van ..

  24 oktober 2016

  De Wil is een kapstok van maatschappelijk relevante initiatieven. Een kapstok waar ondernemers op een actieve manier een bijdrage kunnen...

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito