Nederlands curlingteam schrijft historie

Nederland voor het eerst naar Olympisch Kwalificatietoernooi, voor het eerst in 22 jaar naar het WK

De Olympische droom van curlers Jaap, Carlo, Laurens, Wouter en coach Shari is springlevend. Op het EK curling in Braehead, Glasgow, heeft het Nederlands curlingteam alle doelen bereikt. Het team won de gouden medaille in de B poule, promoveerde naar de A poule en, als belangrijkste, dwong via een challenge tegen Oostenrijk een ticket af voor het WK en het Olympisch Kwalificatietoernooi. Hiermee heeft het team historie geschreven. Nog nooit slaagde een Nederlands curlingteam erin het OKT te bereiken. De laatste keer dat Nederland in de A-poule op het WK verscheen, was in 1994.

Tegen Oostenrijk had het team van skip Jaap van Dorp de volle drie wedstrijden nodig. De eerste wedstrijd ging nipt met 7-6 verloren. Een nachtje rust deed het team duidelijk goed; met maar liefst vijf steals achter elkaar schoten ze uit de startblokken. De uiteindelijke 9-2 uitslag liet niets aan onduidelijkheid over. Hiermee kwam het aan op de laatste wedstrijd. Na een goede start van Oostenrijk (2-0 na 2 ends) gaven de beide teams elkaar geen centimeter ruimte en bleef de score gelijk oplopen tot aan het negende end. Met 5-5 en de Hammer ging Oranje het laatste end in. Skip Jaap van Dorp bleek over stalen zenuwen te beschikken. Met de allerlaatste steen van het toernooi beklonk hij de wedstrijd in het voordeel van Nederland. Met dit resultaat werd het ticket voor het OKT veilig gesteld en leeft de droom voort.


Sander Haas, communicatiemanager van sponsor Asito: 'Het is geweldig om te zien hoe het team vol passie en overgave aan het werk is. Dit zijn topsporters die iets unieks presteren. Vergeet niet dat deze jongens ook gewoon een baan hebben of een studie volgen. Hoewel ze uit verschillende delen van het land komen, trainen ze bijna elke avond op de curlingbaan in Zoetermeer. Naast hun Olympische droom willen ze ook hun sport bekender maken in Nederland. Het zijn echte ambassadeurs van de curlingsport. Bondscoach Shari Leibbrandt heeft het team perfect begeleid naar de plek waar ze nu staan. De link met ons schoonmaakbedrijf gaat verder dan de bezems waarmee de jongens vegen. Het gaat erom trots uit te stralen op datgene wat je doet en aan iedereen laten zien hoe bijzonder dat is. Het curlingteam doet dat het hun sport, wij met ons schoonmaakvak en de geweldige mensen die in deze sector werkzaam zijn.' Ook het TEAMKPN Sportfonds ondersteunt het curlingteam in hun race naar de Olympische Spelen. Dit fonds is er voor sporters die grote prestaties leveren, maar nog niet altijd dezelfde kansen krijgen als meer populaire sporten.

Het WK curling wordt april 2017 in Edmonton, Canada gehouden. Het Olympisch Kwalificatietoernooi heeft nog geen locatie. Nederland is één van de kandidaten om het evenement te organiseren.

16 0504 nieuwsberichten  curling
Het Nederlandse curlingteam

Recente nieuwsberichten

Nieuws & blog

Over Asito

Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en de maatschappij voorop om zo samen tot resultaten te komen. Het is deze maatschappelijke relevantie die Asito vanuit haar hart wil uitdragen. Dit komt dan ook tot uiting in onze visie en missie.

Lees meer over Asito